Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Vláda pomôže okresom Poltár, Rim. Sobota a Revúca na rozvoj 3 mil. eur

Foto: TASR/Michal Svítok

Výrazne zlepšiť zamestnanosť v regióne je najdôležitejšou úlohou pre kompetentných aj podľa starostov a primátorov okresov Poltár, Rimavská Sobota a Revúca, ktorí sa stretli s predsedom vlády.

Poltár 6. júna (TASR) - Kabinet na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Poltári rokuje aj o uvoľnení 3 miliónov eur z rezervy vlády na rozvoj okresov Poltár, Rimavská Sobota a Revúca. Z tejto sumy má byť 500.000 eur určených na dobudovanie polikliniky v Poltári s cieľom zabezpečenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) by mal zase do konca tohto roka zabezpečiť aktualizáciu harmonogramu výstavby rýchlostnej cesty R2. Zároveň má podľa návrhu zabezpečiť majetkovoprávne vysporiadanie, potrebnú dokumentáciu a začať s výstavbou úseku tejto rýchlostnej cesty Zvolen, východ – Pstruša v dĺžke 7980 metrov a v predpokladanom investičnom náklade približne 142 miliónov eur bez DPH, ako aj úseku Pstruša – Kriváň v dĺžke 10.100 m s predpokladanou cenou 232 miliónov eur bez DPH.

Tu bude player


Navrhovaný vládny materiál ukladá tiež ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému (nominant Smeru-SD) iniciovať vyhľadávanie strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) za účelom zachovania sklárskej výroby v meste Poltár. Túto úlohu má splniť do konca októbra 2012. Šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) má zase do konca roka prijať opatrenia na oživenie poľnohospodárskej prvovýroby v okresoch Poltár, Rimavská Sobota a Revúca.



Vláda je pripravená pomôcť sklárňam v Poltári

Foto: TASR/Denisa Horváthová
Vláda je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pripravená pomôcť sklárňam v Poltári. Upozornil však, že to nebude tak, že do sklární príde nový vlastník, zoberie štátnu pomoc a o pol roka budú sklárne v súčasnej situácii.

"Dnes ráno pred rokovaním vlády rokoval minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) so správcom konkurznej podstaty sklární, pričom dostal jasnú úlohu, aby prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ako aj v súčinnosti s firmami na Slovensku, ktoré pôsobia v oblasti výroby skla, našiel vhodného investora. Investor by dostal od štátu štátnu pomoc na to, aby sa výroba v sklárňach v Poltári mohla opätovne rozbehnúť," informoval Fico po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Poltári.

"Opakujem, nebudeme však dávať peniaze novým vlastníkom Poltáru, ktorí sa objavia odnikadiaľ. Musí to byť veľká firma, investor, ktorý pôsobí v tejto oblasti a ktorý má záujem začať opätovne výrobu v Poltári. Takejto spoločnosti je vláda SR pripravená pomôcť za predpokladu, že sa takýto investor nájde," zdôraznil.

Tu bude player


Ďalší vývoj je podľa neho otázkou rokovaní s potenciálnymi záujemcami. "V prvom rade musíme vedieť, či sa vôbec nachádza na území Slovenska alebo v zahraničí niekto, kto by mal záujem vstúpiť do sklární v Poltári, kúpiť ich a rozvíjať. Od toho sa potom bude rozvíjať aj pomoc vlády SR," dodal šéf exekutívy.

Firme, ktorá vlastní skláreň v Poltári, patria aj sklárne v Katarínskej Hute. Tá je súčasťou obce Cinobaňa. Jej starosta Jozef Melicher sa domnieva, že ak by sklárne získali finančnú podporu od štátu, výroba by sa tam mohla obnoviť aj do konca tohto roka. "Niekedy tam robilo 300 ľudí. Myslím, že aj v dnešnej dobe by skláreň mohla zamestnať sto ľudí a zarobiť si sama na seba. Len je to naozaj o podpore, aby tam prišiel nejaký finančný stimul," povedal starosta.


Starostovia chcú viac pracovných miest a urýchlenú výstavbu R2

primátor Poltára Pavel Gavelec víta predsedu vlády SR Roberta Fica
Foto: TASR/Michal Svítok
Výrazne zlepšiť zamestnanosť v regióne je podľa starostov a primátorov okresov Poltár, Rimavská Sobota a Revúca, ktorí sa dnes stretli s predsedom vlády Robertom Ficom, najdôležitejšou úlohou pre slovenskú vládu. Okrem toho ich najviac trápi nedostatok investícií, ktoré by priniesli nové pracovné miesta a slabá infraštruktúra.

Prísľubu premiéra, ktorý dal na rokovaní so starostami, že na budúci rok sa začne stavať rýchlostná komunikácia R2, rimavskosobotský primátor Jozef Šimko verí. "Spolu s prílevom nových investícií a riešením nezamestnanosti je to najväčší problém, ktorý trápi naše mesto," povedal TASR.

Mesto si najnovšie veľa sľubuje od investície švajčiarsko-ruskej spoločnosti, ktorá by chcela v Rimavskej Sobote postaviť závod na výrobu produktov z ropy. Zamestnať by mala asi 1200 ľudí. Nová a kvalitná cesta by bola pre nich nesmierne dôležitá. "Zatiaľ len rokujeme s investorom. Ak bude ale treba, budeme žiadať vládu aj o podporu pri stimuloch," pripomenul primátor.

predseda vlády SR Robert Fico (druhý vľavo v pozadí) na stretnutí s primátormi a starostami v Poltári.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Nielen ja, ale všetci primátori a starostovia, ktorí sme sa stretli s premiérom očakávame, že nám pomôže," uviedol pre TASR starosta obce Málinec Igor Čepko.

Sám na stretnutí predniesol požiadavku ohľadom obnovy hnedých parkov. "V každej väčšej dedine na Novohrade či Gemeri je opustený závod. Všetci by sme privítali, keby boli stimuly pre investorov, aby sa projekty obnovy parkov zrealizovali," konštatoval. Radi by boli, keby sa vláda zaoberala aj projektom v útlme - prečerpávacou elektrárňou na rieke Ipeľ.

Málinec je na jednom z popredných miest v nezamestnanosti v Novohrade, kde je momentálne bez práce 41 % obyvateľov. Najväčším zamestnávateľom v obci bola kedysi skláreň. V roku 2005 ju ale zatvorili.