Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Vláda chce novou schémou podporovať budovanie rozumných miest

Na snímke zľava podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a predseda vlády SR Robert Fico . Foto: FOTO TASR – Dano Veselský

Financovanie pilotných projektov má byť pritom zabezpečené na základe nového finančného nástroja pozostávajúceho z troch foriem.

Bratislava 28. júna (TASR) – Projekty zamerané na budovanie tzv. rozumných miest by mali získať podporu od štátu. Počíta s tým Návrh pilotnej podpory projektov experimentálneho vývoja a inovácií pre budovanie rozumných miest v SR, ktorý dnes schválila vláda. Na rokovanie ho predložil vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

„Účelom návrhu je vytvoriť podmienky na pilotnú podporu projektov experimentálneho vývoja a inovácií pre budovanie rozumných miest v SR, a to realizáciou projektov malých a stredných podnikov implementáciou pilotnej schémy,“ uvádza sa v predkladacej správe.

Financovanie pilotných projektov má byť pritom zabezpečené na základe nového finančného nástroja pozostávajúceho z troch foriem. Prvou je pomoc podnikom z verejných zdrojov v súlade s pravidlami minimálnej pomoci. Na tento účel navrhuje podpredseda vlády vyčleniť zo štátneho rozpočtu 1 milión eur.

Druhou je podpora podnikom zo zahraničných súkromných zdrojov formou grantu, najmä z krajín Severnej Ameriky, alebo možnosť využívať technologické centrá nadnárodných korporácií či transfer know-how a technológií. Tretiu formu tvoria vlastné zdroje podporených podnikov. Má sa tak zvýšiť ich motivácia a angažovanosť na dosahovaní stanovených cieľov.

„Schéma podporí medzinárodnú spoluprácu vo vývoji a inováciách v oblasti rozumných miest a prispeje k nadväzovaniu nových kontaktov a novej spolupráce vo vývoji a inováciách medzi slovenskými podnikmi a zahraničnými technologickými korporáciami,“ konštatuje Pellegriniho úrad.

Výsledkom tejto medzinárodnej spolupráce majú byť testované riešenia projektov v oblasti rozumných miest pre samosprávy na Slovensku. Podľa vicepremiéra to ešte viac napomôže k zlepšeniu a zintenzívneniu vzťahov medzi podnikateľským sektorom a miestnou samosprávou, ako aj k zatraktívneniu slovenských miest navonok.

Projekty majú byť zamerané najmä na mestskú infraštruktúru v oblastiach, ako je digitalizácia správy mesta a služieb obyvateľom, manažment odpadov, manažment vody a pôdy, manažment energií, mestská individuálna a verejná automobilová doprava, internet vecí, manažment verejnej osobnej dopravy, kvalita ovzdušia, kybernetická, potravinová bezpečnosť a biohospodárstvo.

Po schválení materiálu bude podľa Pellegriniho úradu nasledovať vyhlásenie výzvy pre malých a stredných podnikateľov s nápadmi, ako vylepšiť a zatraktívniť život v mestách a obciach. Severoameričania im na projekty prispejú nielen finančne, ale ponúknu aj svoje know-how. Slovákov pustia na stáže do svojich technologických centier.

„Naši podnikatelia si otestujú svoje nápady v špičkových podmienkach,“ zdôraznil vicepremiér.

Jeho úrad a ministerstvo zahraničných vecí už v tejto súvislosti pripravujú memorandum, ktoré slovenská vláda podpíše s vládou americkej Virgínie.