Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Vláda chce podporiť rozvoj kúpeľného cestovného ruchu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Úlohou nového rezortu v oblasti cestovného ruchu bude podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Jednou z priorít vlády je aj rozvoj kúpeľného cestovného ruchu. Podporiť ho chcú úpravou výšky poskytovaného poistného plnenia pre poskytovateľov kúpeľnej starostlivosti. Pribudnúť by mohla aj možnosť dobrovoľných preventívnych kúpeľných pobytov za zvýhodnených podmienok pre domácich obyvateľov. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré v pondelok schválila vláda.

Na zabezpečenie vyššej miery komplexnej podpory cestovného ruchu a športu plánuje vláda vytvoriť Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Vláda tak chce vytvoriť podmienky pre rast športovej kultúry obyvateľov Slovenska a podporiť rozvoj mladých talentov.



Úlohou nového rezortu v oblasti cestovného ruchu bude podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie. "A na zahraničných trhoch vytvorí priestor pre plynulý rast príjmov tohto významného sektora domáceho hospodárstva," píše sa v PVV o ďalších očakávaniach od budúceho rezortu cestovného ruchu a športu.

Vláda plánuje prijať Stratégiu rozvoja udržateľného cestovného ruchu 2035, kde určia konkrétne ciele, nástroje a úlohy v cestovnom ruchu. Zriadiť tiež plánujú Fond na podporu cestovného ruchu. Vytvoriť chcú aj podmienky pre lepšie vzdelávanie v oblasti cestovného ruchu. "Cieľom bude rozširovanie odborných zručností v cestovnom ruchu ako aj prepojenie aktivít organizácií cestovného ruchu, stavovských organizácií a stredných odborných škôl, vrátane celoživotného vzdelávania pedagógov," píše sa v PVV.

Vláda má tiež ambíciu zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb v sektore cestovného ruchu. "Vláda sa zasadí o vytvorenie moderného systému kategorizácie ubytovacích zariadení, čím zabezpečí možnosti kontroly kvality poskytovaných služieb a jej zvyšovania, ich štandardizáciu a merateľnosť," uvádza sa v PVV.

Posilniť vláda plánuje aj všetky formy vidieckeho a prírodného cestovného ruchu. Ich zásadný prínos podľa vlády spočíva najmä v rozvoji regiónov s nízkou hustotou obyvateľstva.

Vláda tiež plánuje podporovať medzinárodné letecké spojenia s významnými slovenskými letiskami za účelom prílevu zahraničných turistov. Jednou z priorít je aj podpora rozvoja súčasných medzinárodných letísk na Slovensku.

Z dlhodobého hľadiska sa plánuje slovenská vláda zasadiť aj o dobudovanie chýbajúcej infraštruktúry cestovného ruchu a podporiť kongresovú turistiku.