Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda chce v druhom sociálnom balíku dotovať zateplenie domov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Počíta s tým pripravovaný druhý sociálny balíček vlády, ktorý strana Smer-SD predstaví 23. mája. Premiér Robert Fico na dnešnom HNClube avizoval, že jeho súčasťou by mal byť aj zatepľovací program.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Majitelia rodinných domov, ktorí sa rozhodnú zatepliť svoju nehnuteľnosť, by na to mohli získať dotáciu od štátu. Počíta s tým pripravovaný druhý sociálny balíček vlády, ktorý strana Smer-SD predstaví 23. mája. Premiér Robert Fico na dnešnom HNClube avizoval, že jeho súčasťou by mal byť aj zatepľovací program.

"Prvá predstava spočíva v tom, že fyzická osoba, ktorá sa rozhodne pristúpiť k zatepleniu rodinného domu, by predložila doklady o zaplatení a potom by sa jej časť z tejto investície do zateplenia vrátila formou štátnej dotácie," priblížil Fico. To by podľa neho zároveň vyvinulo tlak na platenie dane z pridanej hodnoty (DPH) a podporilo malé firmy.

Koľko sa bude majiteľom domov vracať, je vraj vecou finančných možností, ale samotná návratka musí mať pre investora ekonomický zmysel. "Ak mu ponúkneme 5 %, tak sa na to vykašle, ale zase štát nemôže preplatiť všetko. Bude sa hľadať, čo je v takejto situácii primerané," povedal premiér.

Aby sa zabránilo diskriminácii voči tým, ktorí si už rodinný dom zateplili, vláda sa podľa neho zaoberá aj možnosťou doložiť túto investíciu spätne do určitého obdobia.

Súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý bude zameraný na zamestnávanie ľudí a mladé rodiny, majú byť aj "vratky" domácnostiam za plyn. Podporiť chce vláda tiež cestovný ruch na Slovensku. "Očakávame, že ak nájdeme vhodnú formu podpory rodín, aby trávili dovolenky v slovenských turistických zariadeniach, bude to obojstranne prínosné ako pre biznis, tak aj pre štát v podobe DPH," uviedol Fico.

Navrhované opatrenia musí vládna strana najskôr schváliť na sneme, ktorý bude 23. mája.