Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila obmedzenie trvania dohôd, zmena sa dotkne i študentov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rezort práce v novele navrhuje obmedziť trvanie dohody o vykonaní práce najviac na jeden rok.

Bratislava 26. februára (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR do návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení zahrnulo aj novelizačné články, ktorými sa mení a dopĺňa Zákonník práce.

Návrh zákona, ktorý má riešiť najmä vyplácanie dôchodkov z druhého penzijného piliera, tak má priniesť ďalšiu novinku, a to v podobe obmedzenia trvania dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru. Novelu zákona dnes schválila vláda.

"V záujme potreby riešenia problémov, ktoré sa vyskytli v aplikačnej praxi v súvislosti s dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, sa navrhuje upraviť maximálne trvanie týchto dohôd, ako aj splatnosť odmeny, výplatu odmeny, zrážky z odmeny a poradie zrážok z odmeny, plynúcej z týchto dohôd," uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe. Rezort práce v novele navrhuje obmedziť trvanie dohody o vykonaní práce najviac na jeden rok. Tým sa má zamedziť zneužívaniu tohto inštitútu v sociálnom poistení. "V prípade neobmedzeného trvania dohôd s nepravidelným odmeňovaním sa zamestnávateľ vyhýbal odvádzaniu poistného na dôchodkové poistenie," skonštatovalo MPSVR SR.



Zmeny by sa mali dotknúť aj študentov, ktorí brigádujú na dohodu. Rezort práce urobil ústupky zamestnávateľom v oblasti trvania dohôd. "Ministerstvo práce akceptuje aj pripomienky sociálnych partnerov. Po istej aplikačnej praxi sme prišli k tomu, že je možnosť v niektorých prípadoch zneužiť dohody, práve preto sme mali záujem obmedziť trvanie dohôd," vysvetlil pre TASR šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

Pôvodne rezort práce navrhoval upraviť trvanie dohody o brigádnickej práci študentov tak, aby sa táto končila vždy ku koncu kalendárneho roka, v ktorom sa uzatvára. Po novom však budú môcť zamestnávatelia dohody so zamestnancami uzatvárať na 12 mesiacov. "Akceptovali sme pripomienky zamestnávateľov a dnes som predložil na rokovanie vlády návrh zákona, kde je inak uvedené toto časové obmedzenie. Nejde o kalendárny rok, ale dvanásť mesiacov po sebe, to znamená bez ohľadu na to, kedy je tá dohoda v rámci roka uzavretá. Myslím si, že budú spokojní aj samotní zamestnávatelia a zamedzíme tým zneužitiu týchto dohôd," povedal Richter.