Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda je v čerpaní eurofondov neschopná, tvrdí SaS

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Branislav Račko

Liberáli poukázali na Vážneho vyjadrenie z konca roka 2013, že začiatkom roka 2014 už bude Slovensko môcť z nových eurofondov čerpať.

Bratislava 22. januára (TASR) – Slovensko za dva roky nového programového obdobia pre eurofondy nevyčerpalo ani euro. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornila opozičná strana SaS, ktorá to pripisuje neschopnosti súčasnej vlády na čele s vicepremiérom zodpovedným za túto oblasť Ľubomírom Vážnym (Smer-SD). Strana tiež volá po pravidelnom zverejňovaní údajov o čerpaní.

"Vláda je v čerpaní eurofondov neschopná. Pripustila v nich obrovskú korupciu, deformáciu podnikateľského prostredia a navyše ešte aj nie je schopná čerpať peniaze, ktoré sú určené pre Slovensko a pri správnom použití by mohli reálne zvýšiť životnú úroveň ľudí," uviedol líder SaS Richard Sulík.

Liberáli poukázali na Vážneho vyjadrenie z konca roka 2013, že začiatkom roka 2014 už bude Slovensko môcť z nových eurofondov čerpať. "Realita je taká, že dnes je január 2016 a z tohto obdobia, z tých 15,3 miliardy eur Slovensko nevyčerpalo ani euro. A to preto, že vláda opakuje chyby, ktoré sa uskutočňovali už v starom období napriek tomu, že máme niekoľkoročnú skúsenosť," zhodnotil expert na eurofondy kandidujúci v parlamentných voľbách za SaS Ján Rudolf. Ako dodal, v niektorých operačných programoch neboli ešte vyhlásené ani výzvy na predkladanie žiadostí.

Rudolf pripomenul, že v programovom období 2014 až 2020 musí každá krajina na konci roka 2018 ukázať Európskej únii, koľko vyčerpala a aké ciele za tieto peniaze naplnila. "Keďže my nečerpáme a čerpanie je katastrofálne, respektíve v tomto čase nulové, tak v roku 2018 určite žiadne ciele nebudeme môcť prezentovať. Podľa nášho názoru jednoznačne zlyhal úrad vlády, na jeho čele je vicepremiér Vážny," povedal s tým, že kabinet sa nemá na koho vyhovárať, pretože vládne sám štyri roky a mal na starosti prípravu celého eurofondového obdobia.

Strana SaS sa domnieva, že treba urýchliť čerpanie okamžitým vyhlasovaním výziev na predkladanie projektov. Nepáči sa jej tiež, že na internete nie je možné nájsť žiadne informácie o čerpaní eurofondov. Liberáli preto presadzujú povinné zverejňovanie čerpania na mesačnej báze. Zároveň navrhujú zriadiť národnú agentúru, ktorá by mala eurofondy na starosti pod jednou strechou. Chcú tak zjednotiť pravidlá, zjednodušiť procesy, zefektívniť výkony úradníkov a obmedziť korupciu a klientelizmus.

Ľ. VÁŽNY: Nové eurofondy čerpáme, tento rok z nich využijeme 1,2 miliardy eur


V novom programovom období 2014 až 2020 Slovensko vyčerpalo 200 miliónov eur z eurofondov a v tomto roku bude vyčerpaných 1,2 miliardy eur. Uviedol to podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) v reakcii na dnešnú kritiku opozičnej strany SaS, ktorá vyhlásila, že štát za dva roky nevyužil ani euro z pridelených 15,3 miliardy eur.

„Doposiaľ bolo vyhlásených 56 výziev a vyzvaní v súhrnnej sume 2,5 miliardy eur a do konca roka predpokladáme vyhlásiť 79 výziev a vyzvaní v súhrnnej sume 3,4 miliardy eur. To znamená, že procesy sú nastavené tak, že sa čerpá a toto čerpanie sa bude naďalej plynule zvyšovať,“ reagoval Vážny.

Liberáli dnes zároveň zopakovali, že Slovensko príde o viac ako 1 miliardu eur zo starých eurofondov z dôvodu neschopnosti vlády čerpať európske prostriedky. Vicepremiér pripomenul, že predstavitelia strany ešte pred 2,5 rokmi tvrdili, že prepadne 2,5 miliardy eur, neskôr 1,5 miliardy eur. „Viem garantovať, že ani jedno z uvedených čísiel nezodpovedá skutočnosti, naopak, procesy sú nastavené tak, že bude vyčerpaná celá alokácia na programové obdobie 2007 až 2013,“ ubezpečil Vážny.

Ako dodal, vyčerpaných je už všetkých 11,5 miliardy eur, z ktorých je zatiaľ certifikovaných 10,3 miliardy eur. Na administratívne doúčtovanie tak zostáva ešte 1,2 miliardy eur. „Z tohto dôvodu ich čerpanie budem vedieť záväzne potvrdiť až po ukončení certifikácie. To znamená, že eurofondy dnes sú, respektíve mali by byť na nižších úrovniach zmluvných vzťahov vyčerpané,“ zdôraznil Vážny. Konečné číslo má byť podľa neho známe v prvej polovici mája.