Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda prijala Koncepciu rozvoja kapitálového trhu na Slovensku

Foto: TASR

Opatrenia na zlepšenie kapitálového trhu sú prioritne zamerané na posilnenie dopytovej stránky, teda na zvýšenie počtu likvidných emisií, najmä akcií na trh Burzy cenných papierov v Bratislave.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Odbúranie administratívnych a legislatívnych prekážok, rozšírenie možností investovania, ako aj prehodnotenie zdaňovania investícií na finančnom trhu - takýmito formami chce Ministerstvo financií (MF) SR "oživiť" kapitálový trh na Slovensku.

Preto vypracovalo v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, Národnou bankou Slovenska (NBS), Burzou cenných papierov v Bratislave (BCPB), ako aj Centrálnym depozitárom cenných papierov (CDCP) Koncepciu rozvoja kapitálového trhu, ktorú dnes schválila vláda SR.

"Opatrenia na zlepšenie kapitálového trhu sú prioritne zamerané na posilnenie dopytovej stránky, teda na zvýšenie počtu likvidných emisií, najmä akcií na trh Burzy cenných papierov v Bratislave," uviedol rezort financií v predkladacej správe. Preto je potrebné prijať opatrenia na podporu dopytu investorov, najmä inštitucionálnych, po nových nástrojoch kapitálového trhu, modernizovať a zlacniť infraštruktúru trhu a znížiť administratívnu a daňovo-odvodovú záťaž obchodovania na kapitálovom trhu.

Napríklad odbúraním niektorých administratívnych a legislatívnych prekážok by bolo možné zjednodušiť a skrátiť proces vydávania nových emisií cenných papierov. Zároveň zavedením niektorých nových inštitútov by sa mohol oživiť vznik modelov financovania najmä malých a stredných podnikov prostredníctvom kapitálového trhu.

"Celkovým cieľom by malo byť dosiahnutie takého stavu, pri ktorom by došlo k uvedeniu nových emisií akcií na trh BCPB alebo prípadných iných organizátorov trhov a zároveň by existovala motivácia súkromného sektora do týchto emisií investovať," uvádza sa v koncepcii. Mohlo by ísť napríklad o projektové dlhopisy, nové emisie akcií a dlhopisov, vrátane stredných a malých inovatívnych firiem (start up), prípadne emisie štátnych dlhopisov pre obyvateľstvo a nástroje sekuritizácie úverových portfólií malých a stredných podnikov.

Zvýšiť likviditu kapitálového trhu by mohli aj štátne dlhopisy pre obyvateľov. Ako však uviedlo MF SR, treba zvážiť aj ďalšie faktory, či je pre štát výhodné vydať také dlhopisy aj za cenu vyšších úrokov, keď sa Slovensko v súčasnosti dokáže na dlhopisových trhoch prefinancovať za rekordne nízke úrovne.

V koncepcii sa uvádza, že je potrebné prehodnotiť aj systém zdaňovania investícií na finančnom trhu, ktorý pri súčasnom nastavení zvýhodňuje investície na peňažnom trhu, teda najmä vkladové produkty bánk, na úkor kapitálového trhu. Podľa koncepcie cieľovým stavom by malo byť dosiahnutie daňovej neutrality, to znamená rovnaký spôsob zdanenia výnosu bez ohľadu na to, kde a akým spôsobom bol dosiahnutý. "Napríklad či pochádza z portfóliovej investície, cez podielový fond alebo z priamej investície do akcií, prípadne dlhopisov alebo z vkladových produktov," priblížil rezort financií.

V koncepcii sa tiež uvádza, že by sa mohli zaviesť takzvané časové testy. Išlo by o lehotu medzi nákupom a predajom cenného papiera na regulovanom trhu, teda na Burze cenných papierov v Bratislave, po uplynutí ktorej by fyzická osoba nezdaňovala výnos z predaja cenného papiera. Vhodným nastavením parametrov ako časová lehota, maximálna výška oslobodenia, kategórie obchodov a cenných papierov možno dosiahnuť výrazný stimulačný efekt pre obchodovanie na kapitálovom trhu. "Kombináciou zavedenia časového testu a možnosti transferability, teda možnosť vykonávania predajov a nákupov v rámci časového testu, ale bez možnosti výberu, by sa otvoril priestor pre vznik daňovo zvýhodnených investičných účtov pre fyzické osoby," uvádza sa v koncepcii.