Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Do vyhlásenia vlády sa dostala aj iniciatíva ekonóma Martina Filka

Na snímke vľavo minister financií SR Peter Kažimír si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Veľká revízia výdavkov podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) čaká najmä rezort zdravotníctva.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Verejné zdroje na Slovensku sa majú využívať efektívnejšie. Do Programového vyhlásenia vlády sa totiž dostala aj iniciatíva, ktorú pripravili ekonómovia Martina Filko, Štefan Kišš a Ľudovít Ódor. Jej cieľom je monitorovať a vyhodnocovať efektívnosť verejných výdavkov, investícií a verejných politík. Taktiež sa majú zásadne posilniť analytické kapacity štátu.

Veľká revízia výdavkov podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) čaká najmä rezort zdravotníctva. "Začíname s inšpekciou výdavkov jednotlivých kapitol. Začíname na doprave a zdravotníctve a budeme hovoriť aj o výdavkoch na informačné technológie v celom okruhu štátu," priblížil po dnešnom rokovaní vlády.

Zároveň zdôraznil, že vláda si do veľkej miery osvojila predstavenú iniciatívu Hodnota za peniaze. Jej spoluautorom bol aj hlavný ekonóm ministerstva financií Martin Filko, ktorý nedávno tragicky zahynul.

"Máme výkresy, ale nevieme, či lietadlo bude lietať. Náš hlavný konštruktér a skúšobný pilot zahynul, takže všetko ostatné je na nás. Každá činnosť je o ľuďoch, ide o to, s akými ľuďmi sa nám podarí túto myšlienku dotiahnuť do konca. Ale je tu úplne jasný záväzok dnes schválený vládou, že začíname program revízie výdavkov v celom štáte," podčiarkol minister.

Nová vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa v Programovom vyhlásení zaviazala aj k zníženiu dane z príjmov právnických osôb na 21 %, či k zvyšovaniu paušálnych výdavkov pre živnostníkov. O druhom opatrení bude rezort financií rokovať s rezortom práce, aj so živnostníkmi. "Pristúpime k príprave zákona, je to otázka rokovaní," avizoval Kažimír.

Cieľom vládneho kabinetu je dosiahnuť aj vyrovnaný rozpočet, a to v roku 2020. "V najbližších dňoch predstúpim s Programom stability, kde bude vidieť aj fiškálne ciele, výšky deficitov v rokoch 2017, 2018, 2019 a tam to bude čierne na bielom, že to je reálne," dodal šéf rezortu financií.