Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kolektívne zmluvy vyššieho stupňa štátnych zamestnancov sa upravia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vláda SR odsúhlasila novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorú do parlamentu predložil poslanec Smeru-SD Erik Tomáš, a je už v 2. čítaní.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Uzatváranie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre štátnych zamestnancov sa má upraviť. Po novom by sa mohli uzatvárať na viac ako jeden kalendárny rok. Vláda odsúhlasila novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorú do parlamentu predložil poslanec Smeru-SD Erik Tomáš, a je už v 2. čítaní.

Cieľom návrhu zákona je umožniť uzatváranie kolektívnych zmlúv aj na dlhšie konkrétne určené obdobie. "S cieľom umožniť uzatváranie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre zamestnancov v štátnej službe a pri výkone práce vo verejnom záujme na viac ako jeden kalendárny rok sa navrhuje v zákone vypustiť obmedzenie dĺžky účinnosti takejto kolektívnej zmluvy, pričom naďalej bude platiť, že kolektívne zmluvy možno uzatvárať len na dobu určitú," vysvetlil Tomáš.

Takýto postup podľa jeho slov umožní dojednať aj zvýšené nároky pre zamestnancov, než by sa dohodli v kolektívnej zmluve na jeden kalendárny rok, a garantovať ich rast aj v dlhšom časovom období, napríklad na dva kalendárne roky. Novela by mala nadobudnúť účinnosť od 1. októbra tohto roka.

"Návrh zákona bude mať pozitívne sociálne vplyvy z dôvodu garantovania právnych nárokov na dohodnuté pracovné podmienky v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa," očakáva Tomáš.

Návrh zákona podporuje aj rezort práce. "Dojednanie kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na obdobie dlhšie než jeden rok poskytuje dotknutým zamestnancom verejného sektora pevnejšiu záruku priaznivejších služobných a pracovných podmienok. Štát, obce a vyššie územné celky, ktorí uzatvoria kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na obdobie dlhšie než jeden rok, vysielajú smerom k vlastným zamestnancom a štátnym zamestnancom jasný pozitívny signál, ktorý prispieva k celkovému zatraktívneniu zamestnania vo verejnom sektore," uviedlo ministerstvo s tým, že kladný účinok výsledkov kolektívneho vyjednávania môže viesť aj k zvýšeniu záujmu verejnosti o prácu vo verejnom sektore.