Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda posilní kompetencie podpredsedu vlády pre investície

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico uviedol do funkcie podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho (vpravo) v Bratislave v pondelok 4. apríla 2016. Foto: TASR - UV SR

Súčasne chce prijať rozhodnutie o zapojení ÚVO do kontroly verejného obstarávania v rámci systému riadenia fondov pre aktuálne programové obdobie 2014 až 2020.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Posilnenie kompetencií podpredsedovi vlády pre investície či zapojenie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) do kontroly obstarávania v rámci eurofondov. To sú zámery novej vlády, ku ktorým sa zaviazala v dnes schválenom Programovom vyhlásení.

Kabinet chce pre posilnenie princípov transparentnosti, efektívnosti, účelovosti a výsledkovej orientácie pri využívaní fondov EÚ prijať účinné opatrenia na posilnenie riadiacich, koordinačných a kontrolných kompetencií podpredsedu vlády pre investície pre oblasť európskych štrukturálnych a investičných fondov, vrátane zodpovedajúcej úpravy kompetenčného zákona.

Súčasne chce prijať rozhodnutie o zapojení ÚVO do kontroly verejného obstarávania v rámci systému riadenia fondov pre aktuálne programové obdobie 2014 až 2020.

Pre zlepšenie implementácie fondov a dosahovania ich výsledkovej orientácie má novovytvorený Úrad podpredsedu vlády pre investície stanoviť záväzné ukazovatele dosahovania cieľov operačných programov a sledovať ich plnenie.

Zároveň bude podpredseda vlády v spolupráci s ministerstvom financií spolugestorom iniciatívy Hodnota za verejné peniaze. Súčasne sa má prostredníctvom výkonu vládnych auditov zabezpečiť efektívne odhaľovanie systémových nedostatkov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť hospodárenie s verejnými financiami, najmä vznikom neoprávnených výdavkov a neefektívnym čerpaním eurofondov.