Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Medzi Slovenskom a Maďarskom sa môže uzavrieť dohoda o údržbu mostov

Alžbetin most v Komárne Foto: TASR/Milan Drozd

Návrh na rokovanie kabinetu predložil minister dopravy Árpád Érsek. Pôvodná takáto dohoda medzi krajinami je ešte z roku 2007.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Medzi vládami Slovenskej republiky a Maďarska sa môže podpísať nová dohoda o prevádzkovaní, údržbe a rekonštrukcii cestných hraničných mostov a úsekov hraničných ciest na spoločnej hranici. Jej návrh na dnešnom zasadnutí odsúhlasila vláda.

Návrh na rokovanie kabinetu predložil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Pôvodná takáto dohoda medzi krajinami je ešte z roku 2007. Odvtedy sa však podľa ministerstva dopravy udialo viacero zmien. Napríklad uzavreli sa nové dohody o výstavbe nových mostov medzi obcami Chľaba a Ipolydamásd, Pastovce a Vámosmikola, Komárno a Komárom, Kechnec a Abaújvár. Zároveň podľa rezortu zmeny vyvolal aj vstup Slovenska do schengenského priestoru.

Krajiny sa preto dohodli, že vypracujú novú dohodu. Jej základným princípom je určiť, pre ktoré mosty a spoločné úseky ciest na slovensko-maďarskej štátnej hranici zabezpečuje prevádzku, údržbu a rekonštrukciu určená zmluvná strana na vlastné náklady. Náklady na rekonštrukciu mostných objektov pritom znášajú zmluvné strany spoločne, rozdelené medzi sebou v rovnakom pomere.