Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda podľa premiéra Fica nesúhlasí s návrhmi EK na zníženie emisií

Predseda vlády SR Robert Fico s ministrom životného prostredia SR Petrom Žigom rokoval v sobotu 1. marca 2014 v sídle spoločnosti US Steel Košice s predstaviteľmi spoločnosti. Na snímke druhý zľava prezident US Steel Košice George F. Babcock, vľavo premiér SR Robert Fico. FOTO TASR/František Iván

Premiér Robert Ficod dnes rokoval s prezidentom U.S. Steel Košice Georgom Babcockom.

Košice 1. marca (TASR) - Slovenská vláda nemôže súhlasiť s návrhmi Európskej komisie (EK), zameranými na znižovanie emisií a zvyšovanie využívania obnoviteľných zdrojov energie. Uviedol to dnes premiér Robert Fico po rokovaní s prezidentom U.S. Steel Košice Georgom Babcokom.

"Nemôžeme napríklad súhlasiť s cieľom EK, ktorá hovorí o 40-% redukcii skleníkových plynov. Nemôžeme súhlasiť s tým, že bude stanovená presná suma, koľko má byť tvorba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, v tomto prípade je návrh 27 %. Trváme na tom, že musí existovať trh s tzv. voľnými emisnými povolenkami, najmä pre také firmy ako je U.S. Steel, aby boli schopné konkurovať vo veľmi ťažkom prostredí," vyhlásil predseda vlády.

Nový rámec EÚ pre klímu a energetiku do roku 2030 bude témou nadchádzajúceho marcového európskeho summitu. EK v návrhu v januári predstavila balík opatrení, ktorého zámerom je zníženie emisií skleníkových plynov v celej EÚ do roku 2030 o 40 % z úrovne v roku 1990. Ďalším záväzným cieľom má byť dosiahnutie podielu obnoviteľných zdrojov energie v rovnakom období na úroveň najmenej 27 % z celkovej energetickej výroby.

Premiér poukázal na to, že pred rokom po zložitých rokovaniach došlo k dohode medzi vládou a U.S. Steel o zotrvaní americkej firmy v Košiciach. "My sme nie preto pred rokom zviedli spoločne s U.S. Steel Košice úspešný súboj o zotrvanie tejto významnej fabriky tu v Košiciach, aby sme teraz súhlasili s dokumentom, ktorý by nás vrátil do doby ľadovej, ak by som to mal zobrať z pohľadu podpory oceliarstva, ktoré bolo základom vzniku EÚ," povedal Fico.



Odmietavý pohľad na prezentované ciele EK nemá podľa Fica len vláda Slovenska, ale začína sa presadzovať aj v okolitých krajinách. EÚ nemôže byť podľa neho lídrom v ochrane životného prostredia a súčasne byť posledná v schopnosti konkurovať iným regiónom. "My sme tu 80 kilometrov od Ukrajiny, kde sú úplne iné pravidlá. Preto, ak máme podporovať oceliarsky priemysel na Slovensku, tak je našou povinnosťou tieto jasné posolstvá komunikovať aj na pôde EÚ," dodal.

Vláda chce podľa Fica v tejto oblasti koordinovať svoju pozíciu so spoločnosťami U.S.Steel i Železiarne Podbrezová, ktoré sa cítia byť návrhmi EK ohrozené.



Vláda je podľa premiéra pod tlakom konsolidácie verejných financií

Na snímke vpravo prezident US Steel Košice George F. Babcock, vľavo premiér SR Robert Fico.
FOTO TASR/František Iván
O spoločnom postupe voči návrhom EK sa hovorí medzi štátmi Vyšehradskej štvorky. "Cítim, že je tu veľká podpora všetkých štyroch krajín mať spoločné stanovisko. Už teraz počúvame aj krajiny, ako je Bulharsko a Rumunsko, ktoré sa chcú pridať k takémuto postoju, a to už je región, ktorý nebude môcť niekto len tak odignorovať," konštatoval ďalej Fico.

Témou rokovaní boli aj vysoké ceny elektrickej energie pre priemysel. Vláda je podľa premiéra neustále pod tlakom konsolidácie verejných financií, a je veľmi ťažké nájsť financie na možný príspevok na obnoviteľné zdroje, ktoré ceny elektrickej energie zaťažujú. "Verím však, že aj to môže byť cesta, ako pomôcť slovenskému priemyslu do budúcnosti," dodal Fico.

Premiér ďalej ocenil spoluprácu medzi vládou SR a U.S.Steel, pričom spomenul minuloročné podpísanie memoranda o porozumení oboch strán. Dohodu považuje za výhodnú pre obe strany. "Mohli sme teraz konštatovať, že realizácia tohto memoranda má svoju dynamiku, svoju štruktúru. Verím, že sa budeme cítiť ako partneri, ktorí sa navzájom potrebujú a súčasne sú schopní v krízovej situácii spolupracovať," dodal.

Prezident oceliarní Babcoke vyjadril potešenie, že politika vlády SR smeruje k podpore priemyselných podnikov, ako je U.S. Steel. Medzi spoločnosťou a Ministerstvom životného prostredia SR podľa neho funguje komunikácia, spolupráca a hľadanie riešení, ktoré majú pomôcť prekonať krízové obdobie.

Premiér Fico si pred týždňom v Košiciach na futbalovom zápase poranil achilovku na ľavej nohe. Do sídla U.S. Steel vošiel so špeciálnou ortézou, pri kráčaní sa podopieral barlou. Sprevádzal ho minister životného prostredia Peter Žiga.