Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nové pravidlá platobných služieb zohľadňujú rastúcu mieru inovácií

Foto: TASR/AP

Európsku smernicu o platobných službách na vnútornom trhu prenáša na Slovensko novela zákona o platobných službách z dielne ministerstva financií, ktorú dnes schválila vláda.

Bratislava 28. júna (TASR) - Rastúcu mieru inovácií v oblasti platobných služieb za uplynulé roky zohľadňuje nová európska smernica o platobných službách na vnútornom trhu (PSD2). Jej obsah do slovenského právneho poriadku prenáša novela zákona o platobných službách z dielne ministerstva financií, ktorú dnes schválila vláda.

Cieľom smernice PSD2 je posilnenie transparentnosti a možnosti rýchlejšieho prijímania inovácií v oblasti platobných služieb, čo by malo prispieť k účinnému a efektívnemu trhu s platbami v EÚ. Zavádza tiež nové prvky s cieľom uľahčiť používanie elektronických, najmä nízkonákladových internetových a mobilných platieb.

Nová právna úprava prináša tiež zavedenie nových bezpečnostných opatrení s cieľom zmierňovania rizík v oblasti bezpečnosti platieb, ako aj posilnenie práv spotrebiteľov a nárast ich informovanosti s cieľom prispieť k zvýšeniu ochrany spotrebiteľov. Zabezpečiť má tiež nediskriminačné podmienky pre poskytovateľov platobných služieb, vrátane možnosti vstupu nových hráčov na trh, a tým prispieť k vytvoreniu zdravého konkurenčného prostredia v tejto oblasti.

Podľa nedávnej analýzy poradenskej spoločnosti Deloitte už nebudú platby za tovar, poskytovanie úverov či elektronické obchodovanie vďaka novej európskej smernici o platobných službách výhradne doménou bánk. Technologické inovácie totiž spôsobujú prevratné zmeny vo finančnom sektore. Rastie tak príležitosť pre technologické firmy, ktoré bankám môžu postupne zobrať významnú časť biznisu. Na Slovensku sú pritom dobré podmienky na testovanie inovácií vo finančnom sektore.