Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda: Novela o e-Governmente sa týka aj elektronických schránok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V novele je možnosť zriadiť elektronickú schránku aj pre osoby mladšie ako 18 rokov. Dôvodom je rozšírenie možnosti jej používania.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Rozsiahlu novelu zákona o e-Governmente, ktorá sa týka aj elektronických schránok, autentifikácie, akreditovaných predplatiteľov, elektronickej komunikácie Slovenského pozemkového fondu (SPF) i úprav na základe podnetov z praxe, schválila v stredu vláda.

Návrh zákona je z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

V novele je možnosť zriadiť elektronickú schránku aj pre osoby mladšie ako 18 rokov. Dôvodom je rozšírenie možnosti jej používania. "Elektronický občiansky preukaz, ktorý je primárnym nástrojom na prístup do elektronickej schránky, sa vydáva po dovŕšení 15. roku veku, preto považujeme za vhodné v tomto čase aj plošne vytvárať elektronické schránky pre fyzické osoby," uvádza sa v návrhu.

Návrh sa týka aj komunikácie SPF. Navrhuje využiť možnosť, ktorú obsahuje zákon o e-Governmente a upraviť jeho použitie aj na komunikáciu smerom k fondu, na elektronické doručovanie písomností, aj na automatizované získavanie údajov, ktoré sú pre činnosť SPF nevyhnutné. Povinnú elektronickú komunikáciu v prípade fondu navrhuje novela pre právnické osoby a podnikateľov.

V časti o úhradách orgánom verejnej moci návrh zákona vypúšťa ustanovenia o akreditovaných platiteľoch a navrhuje ponechať len úpravu pre platby prostredníctvom integrovaných obslužných miest (IOM).

Dôvodom je, že od času zavedenia úpravy akreditovaných platiteľov sa v úhradách orgánom verejnej moci v praxi presadilo riešenie platieb prostredníctvom tzv. systému eKolok a ustanovenia o akreditovaných platiteľoch sa stali prakticky zastaranými. Zároveň platí, že uvedenou zmenou sa eKolok nestáva jediným platobným nástrojom pre IOM, rozsah platobných nástrojov pre IOM zostáva nezmenený.

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od júla tohto roka. Vo vzťahu k elektronizácii komunikácie SPF a k povinnosti zverejňovania OpenAPI sa navrhuje ustanoviť potrebnú legisvakančnú lehotu.