Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

Novou šéfkou Úradu pre verejné obstarávanie má byť Zita Táborská

Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičné KDH kritizuje spôsob rozhodnutia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navrhnúť na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zitu Táborskú.

Bratislava 23. mája (TASR) - Novou šéfkou Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa má stať dlhoročná pracovníčka v oblasti verejného obstarávania Zita Táborská. Rozhodli o tom vládni ministri, definitívne ju však ešte musí odobriť parlament.

Táborská je jednou z kandidátov, ktorých ešte vybral predchádzajúci kabinet. "Nerobíme nič iné, len navrhujeme parlamentu, aby za predsedu parlamentu zvolil človeka, ktorého si vybrala vláda Ivety Radičovej," podotkol premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že bývalé vládne strany privítali vtedajšie rozhodnutie nájsť človeka vládnym výberovým konaním.

Pripomenul, že mal snahu navrhnúť na šéfa ÚVO kandidáta KDH. "Opakovane som sa pokúšal získať informácie, či došlo k dohode KDH a zamestnávateľských organizácií, ZMOS-u na kandidátovi, ktorý by bol vnímaný ako kandidát predovšetkým odborne zdatný riadiť úrad, ktorý nie je v dobrej kondícii," konštatoval.

Tu bude player


Dodal však, že na základe opakovaných požiadaviek odložiť rozhodnutie "zjavne neexistovala žiadna dohoda". "My už ďalej nemôžeme čakať na to, kým opozícia bude schopná takúto dohodu dosiahnuť, a preto, aby sme nevyvolali žiadne pochybnosti o tom, že chcem obsadzovať pozíciu vlastným človekom, vybrali sme kandidáta z toho výberového konania," uviedol.


KDH rozhodnutie kritizuje

Opozičné KDH kritizuje spôsob rozhodnutia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navrhnúť na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zitu Táborskú.

"Dnešné rozhodnutie znamená, že strana Smer chce kontrolovať samu seba," podotkol v reakcii šéf KDH Ján Figeľ, pričom práve jeho strana mala predložiť kandidáta na tento post.

Ďalej vysvetlil, že KDH rokovalo so zamestnávateľmi, Republikovou úniou zamestnávateľov, Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení, ktorí nevyslovili výhrady voči nominantom jeho strany. "Naopak, šéf Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč, člen vládnej strany Smer, požiadal o týždenný odklad, na základe čoho to premiér Fico zobral do "vlastných rúk"," dodal.

"Robert Fico využil časť vedenia ZMOSu na teatrálne gesto, že ÚVO patrí opozícii. Celý čas však robil všetko pre to, aby nielen vláda bola jednofarebná, ale aj kontrolné orgány. Je to len ďalší falošný predvolebný sľub, ktorý krátko po voľbách zmietol zo stola," zdôraznil. Pripomenul, že je otázne, či ide o jeho autonómne rozhodnutia, alebo sa potvrdzuje vplyv finančných skupín, ktoré si neželajú účinnú kontrolu.

Igor Matovič dúfa v odbornosť

"Pani Táborskú nepoznám, no mrzí ma, že KDH nebolo schopné využiť mandát, ktorý od opozičných strán dostalo. Teraz na túto neschopnosť KDH doplatia všetky opozičné strany. Tým, že post šéfa ÚVO je veľmi dôležitý na kontrolu vládnej moci, bolo by dobré, aby tam bol odborník, ale zároveň morálne nezlomný," uviedol pre TASR líder OĽaNO Igor Matovič. Podľa jeho slov teraz len zostáva dúfať, že Táborská takým človekom bude. "Ak by ho ponúklo KDH, mohli sme mať istotu, teraz môžme len dúfať," dodal Matovič.


Miroslav Beblavý: Táborská nemôže byť víťaz, konanie nebolo ukončené

Podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého nemôže byť Zita Táborská víťazkou výberového konania na šéfku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) tak, ako to dnes tvrdil premiér Robert Fico. Toto konanie totiž nebolo nikdy ukončené. O tom, že bude Táborská šéfovať ÚVO dnes rozhodli vládni ministri, definitívne ju však ešte musí odobriť parlament.

Za vlády Ivety Radičovej prebehol len prvý krok výberového konania, kde prihlásené životopisy boli iba obodované. Nebolo však nikdy urobené vypočutie týchto odborníkov. "Nikto ich nikdy nevidel, zjednodušene povedané," upozornil Beblavý. Ako dodal, podľa tohto prístupu si mohol zo zoznamu kandidátov Robert Fico vybrať koho chcel a vyhlásiť ho za víťaza.


Ivan Štefanec: Snaha o zahmlievanie

Podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Ivana Štefanca dokumentuje premiérovo rozhodnutie skutočnosť, že sa snaží len zahmlievať a ÚVO nechce mať pod verejnou kontrolou a pod kontrolou opozície. "Pôvodne túto kontrolu ponúkal opozičným stranám, ale jeho konanie nasvedčuje o tom, že nechce byť kontrolovaný," vyhlásil Štefanec.


Spokojný nie je ani Béla Bugár

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pre TASR povedal, že vláda SR sa rozhodla tento post obsadiť sama, čím porušila zvykové právo, že tento post patrí opozícii. "Nie sme týmto rozhodnutím spokojní, nakoľko pán premiér dlhodobo tvrdil, že tento post patrí opozícii a neskôr začal jeho obsadenie podmieňovať," upozornil Bugár.


Podľa Richarda Sulíka si premiér necení svoje slovo

Negatívne to vníma aj líder SaS Richard Sulík, podľa ktorého predseda vlády nedodržal slovo. "Keď si pozriete jeho predvolebné sľuby, tak sa netreba čudovať, že ho nedodržal ani v tomto prípade. Zrejme si svoje vlastné slovo príliš necení," uviedol pre TASR.