Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku je obnovených viac ako 58 % bytových domov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Palkovič

Ministerstvo dopravy a výstavby ďalej uviedlo, že obnova by mala pokračovať v tempe 29.000 bytov v bytových domoch a 22.000 bytov v rodinných domoch ročne.

Bratislava 10. mája (TASR) – Do roku 2020 by malo byť na Slovensku obnovených 70,8 % bytových domov a 45,5 % rodinných domov. Vyplýva to z Aktualizácie Stratégie obnovy fondu bytových a nebytových budov v SR, ktorú dnes schválila vláda.

Ministerstvo dopravy a výstavby v materiáli uvádza, že na Slovensku bolo ku koncu minulého roka obnovených 58,33 % bytov v bytových domoch a 37,5 % bytov v rodinných domoch.

Predpokladáme, že v uvedenom počte obnovených rodinných domov, ale aj v uvedenom počte bytových domov je časť domov, na ktorých sa obnova vykonala len čiastočne,“ upozornil rezort.

V dokumente konštatuje, že požiadavka zabezpečiť prísnejšie energetické úrovne výstavby zvýši aj nároky na kvalitu prác súvisiacich s energetickou hospodárnosťou budov.

Za predpokladu zabezpečenia finančných prostriedkov na úrovni predchádzajúcich rokov, teda približne 100 miliónov eur ročne, je vytvorená materiálová a personálna základňa na pokračovanie obnovy budov v tempe posledných rokov,“ avizuje ministerstvo.

Po doterajších skúsenostiach predpokladá, že obnova bytových budov by mala pokračovať v tempe 29.000 bytov v bytových domoch a 22.000 bytov v rodinných domoch ročne. Obnova takéhoto počtu bytov by mala v roku 2020 zabezpečiť 70,8-% podiel obnovy bytových domov a 45,5-% podiel rodinných domov.

Pri uvedenom rozsahu obnovy by bytové domy v SR mali byť obnovené v roku 2029 a rodinné domy v roku 2043. Ak by sme brali do úvahy iba obnovu obývaných rodinných domov, ich obnova by sa mohla ukončiť v roku 2036,“ vyčísľuje rezort výstavby.

Rozsah obnovy nebytových budov sa podľa neho doteraz štatisticky nesledoval. Súvisí to aj s tým, že na podporu obnovy nebytových budov neboli doteraz pripravené vnútroštátne podporné programy.

Z celkovej podlahovej plochy budov ústredných orgánov štátnej správy 445.791 štvorcových metrov (m2) podľa materiálu vyplýva, že každý rok je potrebné obnoviť 3 %, čiže 13.374 m2, alebo by sa mala dosiahnuť úspora 52,17 GWh.

V dokumente sa ďalej píše, že hĺbkovou obnovou budov sa okrem zníženia spotreby energie a emisií CO2 zabezpečí predĺženie životnosti budov, užívateľskej bezpečnosti a zlepšenie hygienických podmienok pri užívaní budov.

Obnova budov prináša aj ďalšie významné pozitívne prínosy vrátane tvorby pracovných miest, zlepšovania zdravia, zmierňovania energetickej chudoby, zvyšovania energetickej bezpečnosti a priemyselnej konkurencieschopnosti,“ vysvetľuje ministerstvo.