Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

VLÁDA: Odobrila výnimku pre ŽSR na predaj pozemku v Bratislave

ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Návrh predložilo ministerstvo hospodárstva na základe žiadosti ministerstva dopravy.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) môžu odpredať svoj pozemok v širšom centre Bratislavy za 950.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Cenu si vybrali ešte v roku 2015 ako najvyššiu zo štyroch predložených ponúk.

Vláda im na dnešnom zasadnutí povolila výnimku na prevod tohto majetku štátu na iné osoby. Návrh predložilo ministerstvo hospodárstva na základe žiadosti ministerstva dopravy.

Predávaný majetok tvoria pozemky s celkovou rozlohou 3635 štvorcových metrov na Bazovej ulici v Bratislave, na ktorých sú dve stavby, ktoré si podľa materiálu vyžadujú rozsiahlu rekonštrukciu, prípadne sú vhodné na odstránenie.

Účtovná zostatková hodnota majetku je 322.682 eur, všeobecná hodnota stanovená na základe znaleckého posudku z júla 2013 a potvrdená vyhlásením znalca aj v júli 2015 je vo výške 891.816 eur bez DPH.

V rámci druhého ponukového kola dostali ŽSR štyri ponuky na pozemok, najvyššia bola od spoločnosti AUTO-CLEAN vo výške 950.000 eur bez DPH. ŽSR tak v roku 2015 uzatvorili s budúcim kupujúcim zmluvu o budúcej zmluve a ten už uhradil 10 % z ceny, teda 97.410 eur. Táto suma by bola zároveň zmluvnou pokutou, ak by sa obchodná transakcia nezrealizovala.

S návrhom na odpredaj majetku za takúto cenu nesúhlasilo Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré k materiálu predložilo pripomienku. V nej žiadalo celý proces zrušiť a urobiť ho nanovo aj s novým znaleckým posudkom, ktorým sa ohodnotí aktuálna cena majetku.

Predkladateľ návrhu však pripomienku neakceptoval a oponoval, že za vyhotovenie znaleckého posudku preberá plnú zodpovednosť znalec a ŽSR nie sú oprávnené spochybňovať znalecký úkon. Okrem toho, predĺženie celého procesu zastavením konania a opätovným zverejnením ponuky, ku ktorej bude potrebné mnohé materiály aktualizovať, si podľa železničiarov vyžiada nové náklady bez istoty úspešnej kapitalizácie.