Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Vláda odsúhlasila investičnú pomoc pre Kia vo výške takmer 30 mil. eur

Na snímke automobil KIA v priestoroch automobilky Kia Slovakia v obci Teplička nad Váhom (okres Žilina) v piatok 30. júna 2023. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Kia v rámci realizácie investičného zámeru plánuje upraviť a rozšíriť existujúcu výrobnú linku o nové stroje a zariadenia.

Bratislava 10. januára (TASR) - Automobilka Kia Slovakia dostane štátnu investičnú pomoc v hodnote 29,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. V rámci realizácie investičného zámeru plánuje upraviť a rozšíriť existujúcu výrobnú linku o nové stroje a zariadenia. Vyplýva to z materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Automobilka v Tepličke nad Váhom v okrese Žilina počíta s vynaložením investičných nákladov takmer 108 miliónov v období rokov 2024 až 2028. Neplánuje vytvoriť nové pracovné miesta, má však povinnosť zachovať 3693 existujúcich pracovných miest.

"Cieľom investičnej pomoci v podmienkach SR je podpora hospodárskeho rozvoja, konkurencieschopnosti a vytvárania pracovných miest," uviedlo MH v predkladacom návrhu.

"Chceli sme chytiť trend prechodu spaľovacích motorov na elektromobily. Nie je to len o výrobe samotného automobilu, ale, samozrejme, je na to naviazaný aj celý dodávateľský reťazec. Keďže elektromobilita je jednou z priorít aj slovenského automobilového priemyslu, tak sme tej požiadavke (automobilky, pozn. TASR) vyhoveli," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) po rokovaní vlády.