Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda by sa podľa opozície nemala uchádzať o podiely Enelu v SE

Ilustračné foto Foto: Archív TASR

Taliansky Enel, ktorý má v elektrárňach 66-% podiel, by mal do konca tohto týždňa podpísať memorandum o porozumení s jedným z uchádzačov o jeho akcie.

Bratislava 28. júla (TASR) - Štát by sa mal vzdať myšlienky, že posilní svoje postavenie v Slovenských elektrárňach (SE). Zhodujú sa na tom viaceré opozičné strany. Podľa nich totiž, ak vláda navýši svoj podiel v elektrárňach, hrozí klientelizmus, korupcia a narušenie hospodárskej súťaže.

"Sme presvedčení, že štát by nemal vstupovať do tejto transakcie, keďže jeho úlohou nie je podnikanie, ale vytváranie dobrého podnikateľského prostredia. Taktiež nám doterajšie skúsenosti ukázali, že vlastníctvo štátnych podnikov nevyhnutne vedie k politickým nomináciám, ktoré vytvárajú priestor pre klientelizmus a korupciu," uviedol hovorca strany Most-Híd Matej Kováč. Strana zároveň uviedla, že viaceré štátne podniky na Slovensku sú dlhodobo spravované neefektívne, čo vedie k ich rastúcim stratám a dlhom. Tie podľa Mosta nakoniec zaplatia slovenskí daňoví poplatníci.

Podobný názor má aj strana SaS. Podľa tímlídra strany pre verejné financie Eugena Jurzycu elektrická energia sa vyrába v čoraz konkurenčnejšom prostredí, preto sú výhody súkromného vlastníctva podstatne vyššie než v minulosti. "Štátne vlastníctvo elektrární by zvýšilo riziko deformácie hospodárskej súťaže, neefektívneho hospodárenia a klientelizmu," doplnil Jurzyca s tým, že je dôležité, aby sa novým investorom stala kredibilná firma, ktorá prinesie na Slovensko nielen know-how, ale aj čistejšiu kultúru podnikania.

Aj podľa podpredsedu KDH pre verejné financie Miloša Moravčíka nie je potrebné, aby štát kupoval ďalší podiel v SE. "Zlacniť cenu elektriny je možné lepšou reguláciou a spravodlivejšou tvorbou ceny. Nie je kvôli tomu potrebné kupovať ďalší podiel v elektrárňach. Ak to vláda urobí, tak preto, že má nejaké bočné úmysly," myslí si Moravčík. Podľa neho občania Slovenska vďaka tomu však nedostanú nič navyše, len prídu o peniaze, ktoré by mohli slúžiť na lepší účel.

Strana SDKÚ-DS je zase presvedčená, že slovenská vláda musí využiť všetky možnosti, ako zabrániť vstupu špekulantov do elektrární. "Štát musí zabrániť zhoršeniu pozície Slovenska ako minoritného vlastníka, čo žiaľ Ficova vláda nezabezpečila v prípade SPP na škodu všetkých obyvateľov Slovenska," skonštatoval predseda strany Pavol Frešo. SDKÚ-DS preto presadzuje, aby o ďalšom osude SE rozhodla až ďalšia vláda po parlamentných voľbách.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nateraz nemá ambíciu vstúpiť ako tretia strana k podpisu memoranda medzi spoločnosťou Enel a potenciálnym kupcom akcií spoločnosti SE. "Prioritou ministerstva hospodárstva zostáva naďalej dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa MH SR Miriam Žiaková.

Ďalší postup Slovenskej republiky vo vzťahu k ponuke Enelu na predaj akcií SE predpokladá podľa rezortu hospodárstva viacero možných variantov. Proces obstarania poradcu pre vypracovanie analýzy na posúdenie možnosti navýšenia majetkovej účasti štátu v SE sa podľa Žiakovej začal. "Poradca má pre MH SR vypracovať analýzu, v ktorej zohľadní všetky alternatívy navýšenia majetkovej účasti štátu v spoločnosti SE, a. s.," dodala.

Taliansky Enel, ktorý má v elektrárňach 66-% podiel, by mal do konca tohto týždňa podpísať memorandum o porozumení s jedným z uchádzačov o jeho akcie. Informovala o tom minulý týždeň Italpress. Okrem slovenskej vlády majú záujem o kúpu dvaja investori, a to český Energetický a průmyslový holding (EPH), maďarská štátna spoločnosť MVM Group spolu so Slovnaftom. Spomína sa aj štátna čínska energetická spoločnosť CNNC.