Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda po protestoch zastaví zvyšovanie daní z palív

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premiér Philippe v televíznom vystúpení povedal, že januára plánované zvyšovanie daní z benzínu a nafty, ktoré podnietilo sčasti násilné protesty, bude odložené o šesť mesiacov.

Paríž 4. decembra (TASR) - Francúzsky premiér Édouard Philippe oznámil v utorok pozastavenie zvyšovania daní z pohonných látok a ďalšie opatrenia, zamerané na upokojenie protestov proti rastúcim životným nákladom, ktoré sa v krajine zradikalizovali. Informovali o tom svetové agentúry.

Philippe v televíznom vystúpení povedal, že januára plánované zvyšovanie daní z benzínu a nafty, ktoré podnietilo sčasti násilné protesty, bude odložené o šesť mesiacov.

"Nijaká daň nestojí za ohrozovanie jednoty krajiny," vyhlásil premiér s tým, že hnev v uliciach "vzchádza z hlbokej nespravodlivosti: nemožnosti dôstojne žiť z vlastnej práce". Dodal však, že všetky budúce protesty by mali byť vopred ohlásené a konať sa pokojne.

Philippe skôr v priebehu dňa hovoril o plánovaných opatreniach aj s poslancami vládnucej strany. Tí podľa agentúry AFP informovali, že vláda plánuje tiež zmraziť najbližšie zvyšovanie regulovaných cien elektriny a zemného plynu. Pozastavené budú aj prísnejšie kontroly emisií vozidiel, čo bola jedna z požiadaviek demonštrantov.

Protesty tzv. žltých viest začali 17. novembra motoristi rozhnevaní zvyšovaním cien pohonných látok, postupne sa však rozšírili - o účastníkov i ďalšie dôvody nespokojnosti. Demonštranti tvrdia, že vláda prezidenta Emmanuela Macrona sa nezaujíma o problémy bežných občanov.

Uplynulý víkend utrpelo počas protestov vo francúzskej metropole zranenia vyše 100 ľudí a polícia zadržala 412 osôb. Pri najhorších nepokojoch v krajine za celé roky demonštranti podpálili desiatky vozidiel, rozbíjali výklady a ničili pamiatky.

Premiér Philippe po troch víkendoch zrážok v Paríži viedol v pondelok krízové rozhovory so zástupcami hlavných politických strán. Stretol sa tiež s prezidentom Macronom a ministrami v snahe nájsť rýchle riešenie krízy.