Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

R:FICO: Podmienky pri evidencii nezamestnaných by mali byť prísnejšie

Na archívnej snímke je medzinárodná burza práce v Banskej Bystrici, 9. novembra 2005. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Zamestnávatelia majú podľa neho totiž často problém s obsadením voľných pracovných miest.

Svidník 31. augusta (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády SR vo Svidníku uviedol, že je potrebné sprísniť podmienky pri evidencii nezamestnaných. Zamestnávatelia majú podľa neho totiž často problém s obsadením voľných pracovných miest.

"Opäť dnes bola vážna diskusia na tému, ako to vlastne s nezamestnanosťou je. Konštatujeme na jednej strane, že nezamestnanosť dosahuje čísla, pre ktoré tu dnes sme, to znamená, že je vyššia ako je priemer na Slovensku. Na druhej strane, je aj veľká časť nezamestnaných, ktorí nechcú pracovať," uviedol premiér Fico.

Rezort práce podľa jeho slov pripravuje opatrenia, ktoré ešte viac pomôžu tým, ktorí sa snažia nájsť si prácu. "My k tomu budeme prispievať aj tlakom na rast minimálnej mzdy, aby sa oplatilo pracovať a neoplatilo sa ostať doma," zdôraznil Fico.

Podotkol, že podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (Most-Híd) dnes povedala, že niektorí nezamestnaní nechcú nastúpiť do práce preto, lebo sa boja exekúcií. "To je tiež ďalšia vec, na ktorú budeme musieť legislatívne reagovať," vysvetlil Fico.

"Dnes bolo na vláde konštatované, že podmienky, ktoré máme pri evidencii nezamestnaných, sú veľmi liberálne v porovnaní s inými krajinami. Jednoducho iné krajiny sú podstatne prísnejšie. Naším cieľom bude sprísniť podmienky. Napríklad, ak nezamestnaný nesplní podmienku, ktorú stanoví zákon, tak príde okamžite nejaký dôsledok a ten môže spočívať aj v tom, že nebude evidovaný ako nezamestnaný," povedal premiér.

Táto téma bude podľa jeho slov predmetom rokovania Rady solidarity a rozvoja SR. "Sme v začarovanom kruhu. Na ministerstve práce máme požiadavky od zamestnávateľov na dovoz pracovníkov z Ázie, pretože nevedia nájsť pracovníkov na Slovensku. Chápem, je to často i otázka mzdy, pretože niektorí hovoria, že nepôjdu pracovať za mzdu, ktorá je len o niečo vyššia ako minimálna mzda. Aj preto tlačíme na rast minimálne mzdy, aby to bolo tých 500 eur, čo by sme chceli dosiahnuť v nejakom okamihu," skonštatoval Fico.

Vláda na svojom dnešnom rokovaní vo Svidníku schválila Akčný plán rozvoja okresu Svidník. Z celkovej odhadovanej finančnej investície 63.000.000 eur v období rokov 2016 až 2020 je 46.000.000 eur z verejných zdrojov a 17.000.000 eur z ostatných zdrojov.

Akčný plán ráta vo svidníckom regióne do roku 2020 s vytvorením 1418 pracovných miest. V júni tohto roka tam bola evidovaná miera nezamestnanosti 17,5 %.