Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

CHOVANEC: Do konca roka podporí vláda stimulmi najmenej 13 investorov

štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec, archívne foto Foto: TASR

V súčasnosti sú rozpracované desiatky investícií.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Slovensko už dnes dokáže konkurovať okolitým štátom v získavaní zahraničných investícií. Uviedol to pre TASR štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec v rámci odborného seminára Americkej obchodnej komory v SR o investíciách, ktorý sa dnes konal v Bratislave. Do konca roka podľa neho plánuje vláda poskytnúť investičné stimuly ešte minimálne 13 firmám.

Chovanec zdôraznil, že štátna pomoc hrá rolu pri rozhodovaní investorov. „Dokážeme dnes dať konkurencieschopnú ponuku. Už sa nedeje to, čo v minulosti, že nás okolité krajiny preplatili, ale my už tiež dokážeme získať investorov, na ktorých nám záleží,“ povedal. Vláda podľa neho podporuje ročne asi 20 projektov, u ktorých vidí pridanú hodnotu a predpokladá pozitívny vplyv na štátny rozpočet.

Ako dodal, rozpracované sú v súčasnosti desiatky investícií. „Očakávame ukončenie viacerých investičných rokovaní do konca tohto roka. Do vlády by mohlo ísť ešte minimálne 13 projektov do konca roka. Budú to firmy väčšieho charakteru, ktorým bude priznaná investičná pomoc. Na druhej strane, viac ako 50 % nových investícií vieme získať aj bez štátnej pomoci,“ konštatoval Chovanec.

Investičné stimuly vníma vedúci analytik na Univerzite Johna Hopkinsa v USA Joseph P. Quinlan ako súčasť celkového balíka pre investorov. „Krajiny súťažia o kapitál, preto musia vytvoriť správne prostredie zahŕňajúce ľudské zdroje, infraštruktúru či dane. Musia ponúknuť celý balíček, aby nalákali investorov. Slovensko by malo byť v tomto agresívnejšie a bojovať tvrdšie,“ domnieva sa.

Chovanec označil za hlavnú konkurenčnú výhodu Slovenska stabilitu. „Môžeme sa pochváliť veľmi dobrými výsledkami. Jednak sa tu stabilizovali verejné financie, nemáme žiadne problémy, čo sa týka zadlženia alebo deficitu rozpočtu. Takisto bankový sektor je veľmi zdravý a je tu politická stabilita, ktorú investori veľmi vítajú,“ opísal. Firmy podľa neho presviedča aj prítomnosť eura a dobré výsledky priemyslu, najmä automobilového a elektrotechnického.

O úspechoch SR v lákaní zahraničných investícií je presvedčený aj manažér spoločnosti PwC pre Slovensko Todd Bradshaw. Štát by sa mal podľa neho teraz zamerať hlavne na to, aby neprišiel o existujúce investície najmä v automobilovom priemysle a sektore zdieľaných služieb. „Slovensko sa musí naučiť lepšie predať. Slováci sa zvyknú podceňovať, pritom máte skvelú geografickú polohu, kvalifikovanú pracovnú silu, politicky stabilnú krajinu a jednoduchý daňový systém,“ vymenoval.

Priestor na zlepšenie vidí Bradshaw v budovaní infraštruktúry a rýchlejšieho, transparentnejšieho a spravodlivejšieho súdnictva. Za potrebnú považuje aj reformu odvodov a zásadnú reformu vzdelávacieho systému.