Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort vidí v Rožňave problém so zamestnávaním ľudí cez projekty

Na snímke minister práce, sociálnych vecía rodiny SR Ján Richter (Smer-SD). Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), nezamestnaní, ktorí sú evidovaní menej ako 12 mesiacov sú podľa Richtera ľahšie uplatniteľní na trhu práce, pretože majú pracovné návyky


Rožňava 14. septembra (TASR) – V okrese Rožňava je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) prevaha extrémne dlhodobo nezamestnaných. Problém vidí i v tom, že po skončení podpory v rámci projektov od úradu práce firmy ľudí nezamestnávajú na dobu neurčitú, ale iba na dohodu o vykonaní práce. Skonštatoval to po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády SR v Rožňave.



Nezamestnaní, ktorí sú evidovaní menej ako 12 mesiacov sú podľa Richtera ľahšie uplatniteľní na trhu práce, pretože majú pracovné návyky. "V tomto okrese je opačná skladba. Je tu prevaha dlhodobo evidovaných nezamestnaných. Konkrétne je to 2600 ľudí, ktorí sú v evidencii úradu práce viac ako štyri roky. Strata pracovných návykov je u nich celkom iste veľmi veľká," uviedol pre TASR minister práce Richter.

Ako vysvetlil, musia preto úplne inak voliť aj jednotlivé formy a nástroje, prostredníctvom ktorých by mali týchto ľudí pripraviť pre potreby trhu práce.

Projekt podpory zamestnávania mladých je veľmi efektívny, pretože až 84 percent všetkých mladých ľudí, ktorí sa takýmto spôsobom dostali k zamestnaniu, po uplynutí motivačnej doby získali pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. V tomto okrese to tak nie je. Sú tu veľmi slabé čísla. Nejakých desať percent, ktorí si trvalo udržia miesto aj po uplynutí motivačnej doby. Čo je však zaujímavé, je skutočnosť, že ten zamestnávateľ s nimi naďalej udržiava kontakt vo forme pracovnej dohody," zdôraznil Richter.

Nie je to síce podľa neho protizákonné, ale neetické a nemorálne. "Predpokladám, že ten zamestnávateľ ho podporuje, dotyční zamestnanci ho aj presvedčili o tom, že vedia pracovať, ale čaká asi na ďalšiu možnosť, ktorá by súvisela s podporou cez iný projekt," uviedol Richter.

Chcú preto podľa jeho slov analyzovať týchto zamestnávateľov, aby, ako povedal, nezneužívali systém. "Prichádza do úvahy i to, či je to z hľadiska čiernej práce úplne v poriadku," vysvetlil Richter s tým, že pri každom okresnom úrade práce je vytvorený výbor zamestnanosti, ktorý tvoria predstavitelia samosprávy, štátu, ale aj zamestnávatelia.

"Nikto iný nemôže objektívnejšie posúdiť či do tohto projektu daného zamestnávateľa zaradiť, dať tú šancu, alebo jednoducho povedať, že šancu dostal predtým, mal ju možnosť využiť, presvedčil ho ten mladý človek, zamestnanec a aj napriek tomu s ním trvalý pracovný pomer neuzatvoril," skonštatoval šéf rezortu práce.

Aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Rožňava bola v júli tohto roka na úrovni 20,49 percent.