Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Vláda sa snaží prežiť do ďalších volieb, tvrdí SDKÚ-DS

Ivan Štefanec, archívne foto Foto: TASR

Podľa strany o tom svedčí návrh štátneho rozpočtu na rok 2015. Za kritický označil Štefanec aj stav využívania eurofondov z končiaceho sa programového obdobia 2007 až 2013.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Návrh štátneho rozpočtu na rok 2015 je dôkazom, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) nevie spravovať verejné financie, konsoliduje len jednorazovo a na úkor ľudí. Konštatovali to predstavitelia opozičnej SDKÚ-DS na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Vláda sa spolieha len na zvyšovanie daní, opäť očakáva viac ako 300 miliónov eur ďalších príjmov oproti minulému roku zo zvýšenia daní," uviedol podpredseda strany a europoslanec Ivan Štefanec. Mal na mysli predovšetkým daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorú sa vláda rozhodla neznížiť zo súčasných 20 % na 19 %. "Je to ďalšia zlá správa pre obyvateľov Slovenska, lebo to znamená, že ceny sa znižovať nebudú, budú sa zvyšovať len dane," zdôraznil.

Ako pripomenul, od budúceho roka budú podnikatelia platiť daňové licencie, takzvanú daň zo straty, čo by malo podľa neho zhoršiť najmä situáciu malých podnikateľov, ktorí vytvárajú najviac pracovných miest. Štefanec poukázal aj na skutočnosť, že zadlženie Slovenska sa za posledných šesť rokov zdvojnásobilo. "V roku 2008 sme mali nižší dlh ako 28 % hrubého domáceho produktu, na konci minulého roka to bolo 55,4 %. Vláda už prelomila tretiu hranicu dlhovej brzdy a hrozí, že sa prekoná ďalšia hranica," upozornil europoslanec.

Za kritický označil Štefanec aj stav využívania eurofondov z končiaceho sa programového obdobia 2007 až 2013. Do polovice tohto roka sa vláde podarilo vyčerpať len vyše 55 % z celkovej alokácie viac ako 11 miliárd eur. "Snahy o zlepšenie čerpania sa vôbec nenapĺňajú. Osobne považujem čísla, ktoré si vláda dala do rozpočtu v eurofondoch, skôr za sen, a nie za plán. Je to len snaha o prikrášlenie skutočnosti," povedal s tým, že dočerpanie zvyšného objemu v zostávajúcom období považuje za nereálne.

"Od tohto rozpočtu sa nedá očakávať zlepšenie situácie občanov, práve naopak. Situácia v zadlžovaní sa zásadne nezlepšuje, konsolidácia v zásade nepokračuje, skôr sa zavádzajú nové dane a zvyšujú tie, ktoré už existujú," zhrnul Štefanec. "Vláda sa snaží do roku 2016 len prežiť," dodal.

UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu ministerstva financií.