Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda dnes prerokuje problémy s Gabčíkovom či prevody akcií na MH SR

Vláda SR. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Vláda sa bude tiež zaoberať transpozičným deficitom Slovenska vo vzťahu k Európskej únii k 31. júlu 2014.

Bratislava 27. augusta (TASR) - V súčasnosti prichádza k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) z dôvodu neplnenia si povinností zo strany Slovenských elektrární (SE).

Vyplýva to zo Správy o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na VEG, ktorú na dnešné rokovanie vlády predkladá Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Správa obsahuje informácie o právnom základe prevádzky VEG, súdnych sporoch medzi štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba (VV) a SE, ako aj o aktuálnych problémoch spojených s prevádzkou vodnej elektrárne.

Majetkové podiely v energetických spoločnostiach, kde je vykonávateľom akcionárskych práv štátu Fond národného majetku (FNM) SR, by sa mali presunúť pod Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Návrh na zmenu rozhodnutí minulých vlád, na základe ktorých sa v minulosti pri privatizácii dostali akcie energetických podnikov do vlastníctva FNM, bude jedným z bodov dnešného rokovania kabinetu.

Ak vláda tento bod odsúhlasí, rezort hospodárstva dostane pod kontrolu 51-% podiely v Západoslovenskej energetike (ZSE), Stredoslovenskej energetike (SSE), Východoslovenskej energetike (VSE), 100-% podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP), ako aj 34-% podiel v Slovenských elektrárňach (SE), a to vrátane všetkých súvisiacich záväzkov fondu vzniknutých do 31. júla 2014.

Slovenská republika získa prvýkrát od roku 1993 priame zastúpenie v skupine Svetovej banky (SB). Vyplýva to z návrhu Dohody o vytvorení dlhodobej konštituencie v skupine Svetovej banky, ktorú dnes tiež prerokuje vláda. Na rokovanie ju predkladá Ministerstvo financií (MF) SR.

Slovenská republika patrí do takzvanej belgickej konštituencie v rámci Svetovej banky, v ktorej v súčasnosti nemá svojho zástupcu. Na základe Konštituenčnej dohody však získava od novembra 2015 priame zastúpenie na úrovni poradcu výkonného riaditeľa konštituencie na obdobie siedmich rokov.

Vláda sa dnes bude tiež zaoberať transpozičným deficitom Slovenska vo vzťahu k Európskej únii k 31. júlu 2014. Prijať by pritom mala opatrenia na jeho odstránenie. Existuje šesť smerníc Európskej komisie, ktoré neboli do nášho právneho poriadku v tomto termíne prebraté vôbec, boli transponované iba čiastočne alebo boli síce transponované, avšak nedošlo k ich notifikácii komisiou. Týka sa to rezortov dopravy, hospodárstva, spravodlivosti a životného prostredia.

Ministri sa budú zaoberať aj dlhom zdravotníckych zariadení na poistnom voči Sociálnej poisťovni. Ten sa ku koncu júla vyšplhal na vyše 104,8 milióna eur. Od začiatku roka sa tak pohľadávky zvýšili o 18,5 milióna eur.

Pohľadávky voči štátnym zdravotníckym zariadeniam dosiahli k tomuto termínu 69,6 milióna eur, dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali viac ako 35,2 milióna eur. Nárast pohľadávok z titulu neplatenia sa eviduje pri bratislavskej univerzitnej a detskej nemocnici, ako aj banskobystrickej fakultnej nemocnici a ďalších siedmich zdravotníckych zariadeniach.