Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda posúdi rozšírenie kompetencií NBS pri ochrane spotrebiteľov

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák, minister financií a podpredseda vlády SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák počas rokovania vlády SR v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Ministri sa rovnako oboznámia s vývojom pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Na svojom dnešnom zasadnutí by sa mal kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) venovať návrhu na posilnenie kompetencií Národnej banky Slovenska (NBS) pri ochrane spotrebiteľov.

Právnu normu pripravilo ministerstvo financií a má od budúceho roka zavádzať do praxe napríklad udeľovanie sankcií za porušenie práv spotrebiteľov či inšpekcie pod skrytou identitou.

Vláda by sa mala tiež zaoberať aj novelou Zákonníka práce z dielne rezortu práce. Tá si dáva za cieľ regulovať agentúrne zamestnávanie na Slovensku. Chce riešiť problémy, ktoré sa vyskytujú pri dočasnom prideľovaní zamestnancov v aplikačnej praxi.

Zároveň ministerstvo financií spolu s Národnou bankou Slovenska pripravilo návod na to, ako majú banky riešiť krízové situácie. Aj o ňom bude vláda dnes diskutovať. Ak sa teda finančná inštitúcia ocitne v problémoch, straty by mali podľa návrhu ako prví znášať akcionári a veritelia bánk.

Ministri sa rovnako oboznámia s vývojom pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam. Z predloženej informácie vyplýva, že tie ku koncu augusta 2014 dlhovali na poistnom vyše 105,6 milióna eur. Od začiatku roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 19,3 milióna eur.