Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne si v elektrárni Gabčíkovo neplnia povinnosti

Turbína na výrobu elektrickej energie. Foto: TASR/Dušan Hein
Tabuľa pred vchodom do budovy spoločnosti Slovenské elektrárne 23. júla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenské elektrárne v reakcii uviedla, že spoločnosť si plní všetky povinnosti v elektrárni v Gabčíkove.

Bratislava 27. augusta (TASR) - V súčasnosti dochádza k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) z dôvodu neplnenia si povinností zo strany Slovenských elektrární (SE).

Vyplýva to z dnes vládou schválenej Správy o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na VEG, ktorú predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Správa obsahuje informácie o právnom základe prevádzky VEG, súdnych sporoch medzi štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba (VV) a SE, ako aj o aktuálnych problémoch spojených s prevádzkou vodnej elektrárne.

Za jeden z problémov sa v správe označuje ohrozenie bezpečnej a efektívnej prevádzky VEG z dôvodu nevykonania generálnych opráv turbín.

"Zo záverov štúdie, ktorú si dala vypracovať VV, vyplýva, že generálne opravy turbín vo VEG mali byť už dávno realizované," tvrdí sa v správe. Ďalším problémom je spor o výšku ročného poplatku. Elektrárne majú podľa zmluvy povinnosť platiť VV ročný poplatok, ktorý sa vypočítava zo všetkých výnosov za predaj elektriny vygenerovanej v Gabčíkove a realizovaných SE. Poplatok sa však stanovuje na základe údajov, ktorými disponujú len SE. Tretím problémom sú aj spory súvisiace s platbami s výhradou.

Slovenské elektrárne majú podľa správy v zmysle zmluvy o prevádzke VEG právo na príjem z realizácie výkonu tejto vodnej elektrárne a sú povinné uhrádzať všetky prevádzkové náklady a náklady spojené s údržbou prevádzkového majetku VEG, taktiež platiť Vodohospodárskej výstavbe dohodnuté platby. Zmluva o prevádzke VEG je uzatvorená na obdobie 12 mesiacov s tým, že sa bude v období 30 rokov po uplynutí každých 12 mesiacov obnovovať na ďalších 12 mesiacov.

Vodohospodárska výstavba má svoje korene v roku 1953. Predmetmi činnosti podniku sú najmä výroba a dodávka elektriny, dispečerské riadenie vodohospodárskych a energetických činností, ako aj prevádzkovanie vodných stavieb. Kmeňové imanie podniku je 306,3 milióna eur. Zakladateľom podniku je MŽP SR.

Slovenské elektrárne sú najväčšou energetickou spoločnosťou na Slovensku, ktorá produkuje približne 82 % elektriny vyrobenej v krajine. Akcionármi spoločnosti sú taliansky energetický koncern Enel s podielom 66 % a Fond národného majetku SR s 34 % akcií.


SE: Spoločnosť si plní všetky povinnosti v elektrárni v Gabčíkove

Spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) si plní všetky záväzky vyplývajúce zo zmlúv a dohôd upravujúcich prevádzku a majetkovo-právne vzťahy na Vodnej elektrárni Gabčíkovo (VEG).

Pre TASR to uviedli SE v stanovisku k Správe o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na VEG, schválenej na dnešnom rokovaní vlády SR.

"SE odmietajú tvrdenia o ohrození bezpečnej a efektívnej prevádzky VEG z dôvodu nevykonania GO turbín. Počas celej doterajšej prevádzky VEG neprišlo zo strany SE k žiadnym závažným poruchám alebo iným rizikovým udalostiam. Technický stav VEG je neustále kontrolovaný tímom expertov a zodpovedá náročným medzinárodným štandardom, ktoré sa uplatňujú pri riadení a prevádzke vodných elektrární skupiny Enel na celom svete," podčiarkla ďalej v reakcii na správu MŽP spoločnosť SE.

Dôkazom vynikajúceho stavu technologických zariadení boli podľa SE aj povodne v minulom roku, keď všetky gabčíkovské turbíny boli v prevádzke a prevádzali povodňové prietoky. Vďaka manažovaniu vodného diela zo strany pracovníkov SE sa vtedy podarilo zvládnuť extrémnu situáciu a prakticky tak ochrániť Bratislavu pred prívalovou vlnou.

"Zmluva o prevádzke VEG bola uzatvorená pred vstupom spoločnosti Enel do Slovenských elektrární," podotkla spoločnosť. SE zároveň pripomenuli, že vlastníkom VEG je štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV), Slovenské elektrárne vodné dielo prevádzkujú. "SE odvádzajú Vodohospodárskej výstavbe 65 % výnosov z predaja elektriny vyrobenej na VEG. SE uhrádzajú aj prevádzkové náklady. Len za údržbu zaplatili počas doterajšej prevádzky približne 14 miliónov eur," dodala spoločnosť.

Slovenské elektrárne naďalej investujú do projektov na zvýšenie prevádzkovej spoľahlivosti a bezpečnosti technologického zariadenia VEG. V minulom roku sa napríklad zrekonštruoval systém zaisteného napájania, systém rozbehu blokov turbogenerátora 1 a turbogenerátora 2 bez vonkajšieho napájania a uskutočnila sa rekonštrukcia vibrodiagnostického systému turbogenerátorov.

Príprava GO podľa SE pokračuje od roku 2009 v rámci spoločnej prevádzkovo-technickej komisie medzi SE a VV, kde sa dohodol harmonogram GO a spoločne sa odsúhlasuje aj jej vecná náplň. Keďže súčasné vedenie VV odmietlo koncepciu GO odsúhlasenú predchádzajúcim vedením VV, tak SE pripravujú GO od roku 2012 podľa nových požiadaviek VV.