Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

R. Fico: Vláda rokuje o investíciách za ďalšiu miliardu eur

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Premiér R. Fico už v utorok (8.12.) avizoval, že v hre je aj veľký investor z IT oblasti.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Zmluva s automobilkou Jaguar Land Rover je na spadnutie a vláda momentálne rokuje o ďalších investíciách na najbližšie roky v objeme okolo jednej miliardy eur. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Sme vo finiši, pokiaľ ide o obrovskú investíciu v Nitre. Napriek tomu, že zmluva s Land Roverom je na spadnutie, budem o nej hovoriť až po tom, keď ju reálne podpíšeme," vyhlásil Fico.

Premiér už v utorok (8.12.) avizoval, že v hre je aj veľký investor z IT oblasti, ktorý by mohol priniesť tisíce pracovných miest na stredné Slovensko. "Na investícii v blízkosti Banskej Bystrice pracujeme už pomerne dlho. Je tam potom ešte jedna ďalšia investícia, ktorá sa týka investora z Ďalekého východu, dohromady okolo 2500 zamestnancov, teda aj tá prvá aj druhá investícia. Pracujeme na jednom veľkom projekte v oblasti IT. Máme informácie, že budú podané ďalšie žiadosti o investičné stimuly v oblasti papierenského priemyslu," priblížil dnes.


Vláda na dnešnom rokovaní schválila tri investičné stimuly súkromným firmám. Dohromady okolo 9 miliónov eur od štátu si rozdelia spoločnosti Osram Nové Zámky, Matador Automotive Vráble a Getrag Ford Transmissions Slovakia v Kechneci, ktoré plánujú na Slovensku preinvestovať spolu približne 50 miliónov eur.

"Dominantne sú to investície v oblasti automobilového priemyslu, v prípade Osramu ide o výrobu svietidiel. Takýmto spôsobom dôjde k vytvoreniu ďalších 500 pracovných miest," vyčíslil Fico. Všetky tieto správy podľa neho dokazujú záujem firiem rozširovať existujúce výroby a investovať na Slovensku.

Ako upozornil, k splneniu plánu vytvoriť 100.000 nových pracovných miest v rokoch 2016 až 2020 by mohla jednou pätinou či šestinou prispieť vláda už na začiatku budúceho roka. "Za posledné tri roky sme v našom druhom volebnom období vytvorili 130.000 pracovných miest. Niet preto dôvodov pochybovať o reálnosti cieľa, ktorý sme si postavili," zdôraznil premiér s tým, že vláda chce vrátiť nezamestnanosť na úroveň predkrízových rokov.