Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda sa zaviazala prijať nový stavebný zákon

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely Foto: TASR - Michal Svítok

Kabinet chce tiež digitalizovať procesy v oblasti územného a stavebného konania, čo má priniesť posun v oblasti služieb ľuďom.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Prijatie nového stavebného zákona - to je jedna z priorít novej vlády v oblasti výstavby a bývania. Nový kabinet strán Smer-SD, Most-Híd, SNS a #Sieť sa k takémuto kroku zaviazal vo svojom Programovom vyhlásení, ktoré dnes prijal.

"Problematiku čiernych stavieb je potrebné vnímať najmä ako následok komplikovaného a zdĺhavého stavebného konania, a preto vláda zabezpečí zjednodušenie stavebného konania, osobitne pre stavby typu rodinné domy a malé bytové domy," avizuje vláda.

Kabinet chce tiež digitalizovať procesy v oblasti územného a stavebného konania, čo má priniesť posun v oblasti služieb ľuďom. "V rámci nového stavebného zákona budú implementované aj opatrenia, ktorých cieľom bude eliminácia možných daňových únikov, a to najmä pri dani z pridanej hodnoty," ohlásil kabinet.

Vláda chce tiež iniciovať legislatívnu úpravu, ktorá by zabezpečila účinnejšiu ochranu práv subdodávateľov na všetkých stupňoch dodávateľského reťazca v stavebníctve s dôrazom na stavby financované z verejných zdrojov.

V záujme ochrany práv spotrebiteľov pri bytovej výstavbe pritom vláda navrhne legislatívne opatrenia, ktoré zavedú potrebnú rovnováhu vo vzťahoch medzi súkromnými investormi a vlastníkmi bytov v bytových domoch.

Súčasne chce vláda pokračovať v politike zlepšovania energetickej hospodárnosti budov a prispievať tak k zvyšovaniu energetickej efektívnosti. Rovnako plánuje pokračovať aj v programe zatepľovania stavieb, ktorý však chce administratívne zjednodušiť s cieľom účasti širšej verejnosti.

Zároveň plánuje kabinet naďalej prijímať opatrenia na efektívnejšiu podporu nájomného bývania, a to aj cestou zapojenia súkromných zdrojov. "Výstavba nájomných bytov bude jedným z prostriedkov podpory menej rozvinutých regiónov," uvádza sa v Programovom vyhlásení.