Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Richter: Súhlasím, keď bude na Veľkonočný pondelok voľno do 14.00 h

Foto: TASR/František Iván

Právna norma je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. Pripravila ju skupina koaličných poslancov.

Bratislava 15. marca (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) súhlasí s tým, aby sa obchody na Veľkonočný pondelok otvorili od 14.00 h popoludní.

"Ja si myslím, že keď bude mať predavačka aj na Veľkonočný pondelok voľno do 14.00 h, je celkom prirodzené, že si vie asi zariadiť aj ten rodinný a iný život tak, aby mohla poobede nastúpiť a aby vedeli obchody ponúkať čerstvé potraviny v ten deň, prípadne v ďalší," uviedol Richter po rokovaní vlády.

Kabinet na dnešnom zasadnutí prijal poslaneckú novelu Zákonníka práce, v rámci ktorej sa majú zatvoriť obchody počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako doteraz. V novele sa však počíta aj s tým, že na Veľkonočný pondelok sa obchody od 14.00 h opäť otvoria.

S takýmto čiastočným zatvorením predajní na Veľkonočný pondelok ale nesúhlasia odbory. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) k tomuto opatreniu predložila zásadnú pripomienku, s ktorou však vláda nesúhlasila. "Samozrejme, je to na predkladateľoch zákona, ale v tomto prípade sme s pripomienkou nesúhlasili," dodal Richter.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.
Foto: TASR/Martin Baumann


Vo všeobecnosti pritom minister túto novelu podporuje. "Ten zákon ako taký má logiku, má opodstatnenie," zhodnotil. Predstavuje podľa neho zosúlaďovanie rodinného a pracovného života. Je však opatrný v diskusii o zatvorení obchodov aj počas nedieľ či iných dňoch. Je podľa neho potrebné, aby vyzrel čas a aby sa v praxi vyskúšalo zatvorenie obchodov počas sviatkov.

"To znamená, že v tejto chvíli zákonu hovorím áno, ale v takej podobe ako je. Nebol by som rád, keby sa v parlamente vzhľadom na nejaké poslanecké návrhy, okruh dní ďalej rozširoval dajme tomu aj na voľné nedele," opísal šéf rezortu práce.

Podľa novely by sa mali obchody na Slovensku zatvoriť počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti sú prevádzky zatvorené na 1. januára, Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12. hodine a 25. decembra. Po novom to má byť na 1. januára, 6. januára, Veľký piatok, Veľkonočnú nedeľu, Veľkonočný pondelok do 14. hodiny, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12. hodine, 25. decembra a 26. decembra.




Vláda súhlasí zatvoriť obchody cez sviatky a dni pracovného pokoja



Obchody na Slovensku majú byť zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako doteraz. Vláda súhlasí s poslaneckým návrhom novely Zákonníka práce, ktorý má tieto zmeny od mája zaviesť do praxe.

Právna norma je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. Pripravila ju skupina koaličných poslancov. "V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác," píšu predkladatelia v návrhu.

Týmito dňami majú byť: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok do 14. hodiny, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december. Výnimku budú mať len tie prevádzky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potrieb obyvateľstva a budú vymedzené v zákone.

Aj doteraz platí na Slovensku zákaz maloobchodného predaja počas niektorých dní, tých je však výrazne menej. Ide o 1. január, Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12. hodine a 25. december.

V prípade zatvorenia obchodov počas Veľkonočného pondelka by mala ešte počas druhého čítania nastať zmena. Aktuálne predkladatelia navrhujú, aby sa mohli obchody v tento deň otvoriť od 14.00 h. Poslanci však už pripustili, že aj po diskusii so zamestnávateľmi bude vhodnejšie, aby boli zatvorené počas celého dňa. K zatvoreniu obchodov počas Veľkonočného pondelka mala zásadnú pripomienku aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, ktorá navrhovala, aby sa zákaz práce v maloobchode vzťahoval na celý tento deň. Celkovo by mali byť na Slovensku po novom zatvorené obchody 15,5 dňa v roku.

Novela by mala nadobudnúť účinnosť od 1. mája tohto roka.