Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda USA tlačí na Grécko, obáva sa negatív na svetovú ekonomiku

Americký prezident Barack Obama (vpravo) počúva talianskeho premiéra Mattea Renziho počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 17. apríla 2015. Predmetom ich rozhovorov bola situácia na Ukrajine, v Líbyi ako aj násilie zo strany militantov Islamského štátu. Foto: TASR

Americká vláda dnes apelovala na Grécko, aby zrýchlilo tempo svojich rokovaní so zahraničnými partnermi, ako je Medzinárodný menový fond (MMF) a EÚ.

Washington 18. apríla (TASR) - Americká vláda dnes apelovala na Grécko, aby zrýchlilo tempo svojich rokovaní so zahraničnými partnermi, ako je Medzinárodný menový fond (MMF) a EÚ. Súčasne varovala, že nedosiahnutie dohody o reformách v Grécku môže negatívne zasiahnuť európsku i svetovú ekonomiku. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré americký minister financií Jack Lew prednesie na zasadnutí MMF.

Okrem toho dnes americký prezident Barack Obama Grécko vyzval na fiškálne reformy i reformy verejnej správy, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie zvyšných financií zo záchranného balíka. Obama tým podporil požiadavku svojho hosťa, talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorého prijal vo washingtonskom Bielom dome.

Obama zdôraznil, že Grécko musí začať s reformami, splácať svoje pôžičky, znížiť počet úradníkov a vytvoriť flexibilný pracovný trh. Gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa Obama vyzval, aby ukázal svojmu ľudu, že "je nádej a (v ekonomike) možno dosiahnuť rast".

Renzi zasa vyzval grécku vládu, aby plnila svoje záväzky voči EÚ. "Podporili by sme istú flexibilitu v závislosti od napredovania Grécka," pripustil, ale súčasne zdôraznil, že Grécko musí svojim veriteľom a "tým, ktorí podporujú jeho finančný systém," dokázať, že si dokáže pomôcť aj vlastnými silami.

Obama absolvoval vo štvrtok rokovanie s gréckym ministrom financií Janisom Varufakisom, ktorý ho ubezpečil, že grécka vláda je odhodlaná pristúpiť k reformám požadovaným veriteľmi výmenou za deblokovanie ďalšej tranže finančnej pomoci vo výške 7,2 miliardy eur. Skepticizmus ohľadom týchto prísľubov vyjadril nemecký minister financií Wolfgang Schaüble i generálna riaditeľka MMF Christine Lagardová.