Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda chce od daňovníkov ďalšie peniaze, tvrdia zamestnávatelia

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa zamestnávateľov chce vláda v rámci konsolidácie verejných financií a boja proti daňovým únikom od budúceho roka vyzbierať od daňových poplatníkov viac peňazí.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Vláda namiesto zníženia daňového zaťaženia priamymi daňami, ako viackrát sľúbila, plánuje od budúceho roka od daňových poplatníkov vyzbierať o 264 miliónov eur viac, a to prostredníctvom návrhu novely zákona o dani z príjmov. Tvrdí to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

"Pred rokom všetci politici, ktorí majú niečo dočinenia s daňami, deklarovali, že je tu ambícia znižovať daňové zaťaženie priamymi daňami. Nezvyšuje sa sadzba dane, ale základ dane tým, že položky, ktoré sa dnes dajú uplatniť do daňovo-uznateľných výdavkov, nebude ďalej možné v plnom rozsahu uplatňovať," uviedol dnes na tlačovej konferencii prezident AZZZ SR Rastislav Machunka s tým, že ak si bude chcieť podnikateľ uplatniť výdavok vo výške 100 %, tak bude musieť preukázať, že používa tovary či služby výhradne na podnikateľské účely. "Toto je narúšanie základného princípu daňového konania, pretože dôkazná povinnosť je vždy na strane štátu, správneho orgánu a nie na strane daňovníka," podotkol Machunka.

AZZZ nesúhlasí ani s návrhom, aby registračné pokladnice používali v ambulanciách aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Rezort financií plánuje vďaka tomuto opatreniu podľa AZZZ vybrať do štátnej kasy približne viac ako 70 miliónov eur. "Pre väčšinu, najmä všeobecných lekárov na vidieku, ktorí možno vyberú poplatky za vodičský preukaz či zbrojný pas, pretože na vidieku niet čo vyberať na poplatkoch, to bude veľká administratívna záťaž," uviedol na tlačovej konferencii prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor s tým, že ešte neskončilo pripomienkové konanie k novele zákona, ktorá má stanoviť pravidlá vyberania poplatkov od lekárov. "Takže, keď nebudú žiadne poplatky, tak potom registračné pokladnice žiadnych 70 miliónov neprinesú," myslí si Pásztor.

Štát chce podporiť firmy, ktoré sa venujú výskumu a vývoju, a to takzvaným superodpočtom nákladov. V praxi by to malo fungovať tak, že podnikatelia si náklady vynaložené počas roka na výskum a vývoj budú môcť navýšiť o ďalších 25 %. AZZZ SR toto opatrenie víta, ale má k nemu výhrady. "Navrhovaná podpora vo výške 25 % priamych výdavkov je nedostatočná vzhľadom na okolité krajiny. Všetky zamestnávateľské organizácie sa zhodli, aby sa výška podpory dala minimálne na 75 %. Sme pripravení rokovať o čomkoľvek nad 50 %, pretože v prípade, že zostane navrhovaná výška, obávame sa, že firmy nebudú stimulované k tomu, aby realizovali výskumno-vývojové aktivity na Slovensku," myslí si člen Prezídia AZZZ Peter Klamo.

Asociácia nesúhlasí so znížením stropu pri členských poplatkoch, ktoré sú daňovo uznateľným výdavkom, a ktoré platia firmy právnickým osobám za ochranu ich záujmov. "Máme problém s tým, že celková výška, ktorú bolo možné doteraz započítať, sa znižuje o 50 % z pôvodných 66.000 eur na 30.000 eur. Toto opatrenie by malo byť vypustené, pretože to demotivuje k združovaniu,“ tvrdí výkonný riaditeľ AZZZ Branislav Masár.

Ministerstvo financií (MF) SR v predkladacej správe uviedlo, že cieľom navrhovaných zmien je konsolidácia verejných financií a boj proti daňovým únikom.


UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať stanovisko Ministerstva financií SR.