Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Vláda vyhodnotí mechanizmus podpory najmenej rozvinutých okresov

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico informuje médiá počas brífingu o aktuálnej bezpečnostnej situácii v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave v piatok 29. júla 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér SR R. Fico informoval, podľa dohody s vládnym splnomocnencom pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antonom Marcinčinom vláda v krátkom čase zhodnotí tento proces.



Rožňava 14. septembra (TASR) - Vláda k dnešnému dňu prijala akčné plány pre všetkých 12 okresov, ktoré spadajú pod zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov. Kabinet tak podľa zákona musel urobiť do 15. septembra.

"Potvrdzujem, že ak sa tento mechanizmus osvedčí, a ja mu verím, tak je záujem strán vládnej koalície rozšíriť počet 12 okresov o ďalšie okresy, ktoré by prichádzali do úvahy. Najskôr však dobre rozbehneme týchto 12 plánov a spoluprácu s 12 okresmi, a potom môžeme diskutovať o ďalších, možno piatich – šiestich okresoch, ktoré by spadali do tejto kategórie," uviedol premiér Robert Fico po výjazdovom rokovaní vlády v Rožňave.

Ako ďalej informoval, podľa dohody s vládnym splnomocnencom pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antonom Marcinčinom vláda v krátkom čase zhodnotí tento proces na zmenšovanie regionálnych rozdielov. "Ak to bude potrebné, prijmeme aj opatrenia na posilnenie postavenia splnomocnenca a zefektívnenie kontrolných mechanizmov," povedal premiér.



Prijatím akčného plánu pre okres Rožňava vláda podľa neho zavŕšila proces, ktorý sa začal pred rokom stretnutím práve v Rožňave s predstaviteľmi samospráv, štátnej správy a podnikateľmi z regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. Premiér zdôraznil, že vláda prijímala akčné plány na základe zákonnej povinnosti. Odmietol pritom ako nezmysel tvrdenia o údajnej kampani pred možnými predčasnými parlamentnými voľbami.

Zákon účinný od decembra 2015 definuje ako najmenej rozvinutý okres ten, v ktorom je miera nezamestnanosti vyššia ako 1,6-násobok miery evidovanej nezamestnanosti na Slovensku za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich 12 po sebe idúcich štvrťrokov. Pre dané okresy sa vzťahuje špeciálny, zvýhodnený režim a nástroje na ich podporu. Ide o uprednostnený prístup k podpore z európskych fondov, výhodnejšie podmienky na získanie investičných stimulov či podmienky na tvorbu pracovných miest. Medzi 12 takýmito okresmi sú Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Kežmarok, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance a Trebišov.