Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Študenti a dôchodcovia budú od 17. novembra cestovať vlakmi zadarmo

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Cestovanie zadarmo sa bude týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity vlakov.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Deti a študenti do 26 rokov, tiež dôchodcovia a seniori od 62 rokov budú cestovať od 17. novembra tohto roku vo vlakoch zadarmo.

Vyplýva to z návrhu na realizáciu opatrení finančného, ekonomického a sociálneho balíčka vlády SR v železničnej osobnej doprave, ktorú dnes schválil kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Cieľom tohto opatrenia je predovšetkým to, aby sme do určitej miery odbremenili rodiny, ale aj študentov, ktorí študujú na vysokých školách od nákladov spojených s cestovaním. Rovnako si myslíme, že takéto opatrenie je vhodné pre dôchodcov," priblížil po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).



Záznam z tlačovej konferencie Roberta Fica a Jána Počiatka na túto tému si môžete pozrieť TU.

Náklady minimálne 13 miliónov eur

Materiál na vládu predložil šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Podľa ministerstva si tieto novinky v osobnej železničnej doprave vyžiadajú náklady minimálne 13 miliónov eur. S tými už počíta rozpočet na budúci rok, schválený vládou minulý týždeň. Prípadné ďalšie prostriedky zabezpečí rezort dopravy v rámci svojej kapitoly.

V súvislosti s cestovaním zadarmo odhaduje ministerstvo aj zvýšený počet cestujúcich vo vlakoch, preto posilní dopravu na niektorých tratiach alebo zavedie nové vlaky.

Cestovanie zadarmo sa bude týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov. Pôjde o vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a tiež spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom.



Lístky zadarmo budú určené pre miesta v druhej triede

Nárok na ne budú mať všetky deti do 6 rokov, ktoré nebudú potrebovať žiaden lístok. Tiež študenti do 15 rokov, ktorí si budú musieť "kupovať" takýto bezplatný lístok na preukaz. Ten im vystaví dopravca bezplatne.

Zároveň budú môcť zadarmo cestovať aj študenti denného štúdia do 26 rokov, ktorí tiež budú potrebovať lístky. Kúpia si ich buď na študentské preukazy vo forme čipovej karty vydávané školami alebo na preukaz, ktorý im vystaví dopravca. Rovnako zadarmo. Cestovať bezplatne budú môcť na akýkoľvek účel a na akejkoľvek trati, čiže nielen do školy, ale aj na súkromné cesty.

Súčasne budú môcť cestovať zadarmo vo vlakoch všetci seniori, ktorí dovŕšia vek 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov. Jazdiť železničnou dopravou budú na lístky, ktoré získajú na bezplatne vydaný preukaz. Pre ľudí, čo dovŕšia 62 rokov, ich vydá dopravca na základe občianskeho preukazu. Poberateľom dôchodkov zase na základe dokladov, ktoré preukazujú priznanie daného dôchodku.

"Tieto opatrenia sa týkajú vlakov, ktoré sú v režime dotovaných. Všetky nedotované, čiže IC vlaky, EC vlaky alebo nové nedotované vlakové linky, ktoré na tratiach pribudnú, týchto sa opatrenia nebudú týkať," spresnil na tlačovej konferencii Počiatek.

O podrobných detailoch tohto opatrenia by mala v najbližších dňoch informovať Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). "Všetky preukazy pre cestujúcich budú vystavované bezodplatne, na základe potrebných dokladov," avizoval Počiatek. Oprávnený cestujúci si podľa jeho slov bude musieť vždy zadovážiť lístok s tzv. nulovým cestovným, má sa tým zabrániť zneužívaniu systému.

KDH: Vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov zdražia cestovanie autobusmi
Bratislava 22. októbra (TASR) - Cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov prinesie drahšie lístky v autobusoch. To je podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka odvrátená strana zámeru vlády, na základe ktorého majú od 17. novembra tohto roku cestovať bezplatne študenti a dôchodcovia železničnou dopravu.

"Odchod časti cestujúcich z autobusov do vlakov totiž prehĺbi straty autobusových dopravcov a oni budú nútení navrhnúť zvýšenie cien prepravy," vysvetlil Moravčík. Dôkazom, že to takto funguje, je podľa neho Prešovský kraj. "Tam od začiatku roka zdvihli cestovné v priemere o sedem percent, pričom k hlavným dôvodom patril práve poklesu počtu cestujúcich," vyčíslil podpredseda kresťanských demokratov.

Populistickým opatrením tak podľa neho vláda ublíži tým, ktorí sú už teraz znevýhodnení, lebo nemajú železnicu a sú odkázaní na cestovanie autobusmi. "Pre snahu zvýšiť svoju popularitu sa Robert Fico chystá rozdeliť ľudí na dve kategórie. Tých, ktorí majú vlak a tých, ktorí nemajú vlak," zdôraznil.

Prvým pritom cestovné zníži a druhým ho podľa Moravčíka zdraží. "Pritom tí, ktorí nemajú vlak, môžu byť aj sociálne slabší a budú nútení sa skladať na cestovné sociálne silnejším," doplnil. Toto podľa neho nemá nič spoločné so sociálnou politikou, je to skôr vytĺkanie politického kapitálu na úkor ľudí.

Pomôcť s cenou cestovného treba podľa Moravčíka tým, ktorí to potrebujú a bez ohľadu na to, či cestujú vlakom alebo autobusom. "Smeru žiaľ zjavne nejde o ľudí, ale len o seba a svoje preferencie. A preto neváhajú navrhovať niečo, čo síce jedným pomôže, ale iným ublíži," zhodnotil.

SaS: Cestovanie vlakmi zadarmo je fackou všetkým, ktorí pracujú, či podnikajú
Bratislava 22. októbra (TASR) - Vládou schválené cestovanie zadarmo železničnou dopravou pre seniorov a študentov je podľa opozičnej strany SaS fackou strednej triede a všetkým ľuďom, ktorí na Slovensku pracujú, podnikajú a tvoria hodnoty.

"Robert Fico (Smer-SD) systematicky žmýka podnikateľov a strednú vrstvu vyššími daňami i odvodmi, aby mohol zo spoločných peňazí bez škrupúľ podplácať neproduktívne skupiny obyvateľov, u ktorých na výmenu očakáva ich hlas," uviedol predseda SaS Richard Sulík v dnešnom stanovisku.

Načasovanie týchto "benefitov" má podľa liberálov jediný cieľ, a tým je podpora kandidátov Smeru-SD v komunálnych voľbách. "Už v minulosti premiér viackrát a bez akejkoľvek hanby oznámil občanom, že kandidáti Smeru-SD v regiónoch budú vládou zvýhodňovaní. Dnes k tomu pridáva priame úplatky pre seniorov a študentov," doplnil Sulík.

SaS nevidí žiaden dôvod na to, aby študenti mohli cestovať zadarmo na akejkoľvek trati a na akýkoľvek účel. "Kým zvýhodnenie cesty do školy by bolo aspoň pochopiteľné, takýto bianko cestovný lístok je nezmyselný, nesystémový a jednoznačne nespravodlivý," zdôraznil šéf liberálov.

Namiesto toho, aby vláda mladých ľudí viedla k zodpovednosti za vlastné životy a zapájala ich do tvorby hodnôt pre spoločnosť, ide ich podľa neho rozmaznávať benefitmi a učiť ich závislosti od štátu. "To je mimoriadne nebezpečný postoj, ktorý sa v budúcnosti tejto krajine vráti ako bumerang," doplnil Sulík.