Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Za rok sa v štátnych vlakoch previezlo zadarmo 24 miliónov ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Bezplatná preprava vo vlakoch sa na Slovensku zaviedla od 17. novembra minulého roku.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vo vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa za rok fungovania bezplatnej prepravy odviezlo zadarmo približne 24 miliónov cestujúcich. Zavedenie bezplatnej dopravy od 17. novembra minulého roka tak podľa ZSSK zvýšilo záujem ľudí o cestovanie železnicou.

"Vo vlakoch sa počas roka 2015 vozí približne o 21 % viac cestujúcich," vyčíslil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Denne sa tak podľa jeho slov odvezie po koľajniciach o vyše 26.000 cestujúcich viac a každý deň sedí vo vlakoch približne 150.000 ľudí.

Za deväť mesiacov roku 2015 pritom ZSSK zadarmo prepravila 17,6 milióna ľudí, čo predstavuje 43 % zo všetkých cestujúcich. Aktuálne je v systéme bezplatnej prepravy zaregistrovaných 847.404 ľudí.

Podľa analýzy doterajšieho správania sa cestujúcich vie železničná spoločnosť povedať, že človek zaregistrovaný do systému bezplatnej prepravy uskutočnil v priemere 22 ciest. "Jedna cesta dosahuje 66 km, je to výrazne viac ako je dĺžka priemernej cesty platiaceho cestujúceho," opísal Schmidt.

Súčasne podľa železničiarov medziročne stúpol aj záujem o cestovanie za prácou. Počet ciest zrealizovaných na traťové predplatné lístky totiž narástol o pätinu. Priemerná vyťaženosť vlakov ZSSK tak narástla z 26 na necelých 30 %.

Bezplatná preprava vo vlakoch sa na Slovensku zaviedla od 17. novembra minulého roku. Zadarmo môžu cestovať všetky deti do 15 rokov, študenti denného štúdia do 26 rokov a dôchodcovia, ktorí majú priznaný akýkoľvek dôchodok na základe zákona o sociálnom poistení. Podmienkou je však zaregistrovanie sa do osobitného systému ZSSK a získanie preukazu na bezplatnú dopravu.