Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štát je podľa J. Počiatka pripravený dať na vlaky zadarmo viac peňazí

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rezort dopravy pritom podľa neho nemá stanovený nejaký strop na sumu, ktorú by už nechcel prekročiť.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Zvýšený záujem ľudí o cestovanie vlakmi po zavedení lístkov zadarmo pre študentov a dôchodcov uvidí štát už po prvých mesiacoch tohto opatrenia. Jednou z možností je preto podľa šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) navýšiť sumu potrebnú na tento krok ešte do rozpočtu na budúci rok, a to vtedy, keď o ňom bude diskutovať parlament.

"Keby sme ešte niečo potrebovali upravovať, aj na to sme pripravení," skonštatoval Počiatek v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Momentálne je na tento účel vyčlenených 13 miliónov eur. Podľa šéfa rezortu dopravy je to však základná suma, ktorú ministerstvo považuje za minimálnu. "Sme pripravení flexibilne reagovať na eventuality, ktoré vzniknú," doplnil.

Rezort dopravy pritom podľa neho nemá stanovený nejaký strop na sumu, ktorú by už nechcel prekročiť. "Nemyslím si, že to v tomto momente potrebujeme, máme veľmi flexibilnú dohodu s ministerstvom," vysvetlil Počiatek. Časť nákladov na vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov však podľa neho vedia pokryť aj zdroje zo železničného sektora. Podľa ministra sa totiž zlepšilo hospodárenie železničných firiem.

Igor Matovič
Foto: TASR/Martin Baumann
Počiatkov oponent v diskusii, opozičný poslanec za OĽaNO Igor Matovič síce nehovorí nie vlakom zadarmo. Je však proti tomu, aby takto cestovali aj študenti z bohatých rodín a bohatí dôchodcovia. Tých síce na Slovensku veľa nie je, ale podľa Matoviča sú. "Sociálne opatrenie, ktoré nie je adresované práve na chudobných, ale zahŕňa všetkých, to nie je sociálne opatrenie, to je čistý populizmus," zdôraznil Matovič.

Zároveň je podľa neho hrubo diskriminačné to, že podobné opatrenie nebudú môcť pocítiť ľudia, ktorí cestujú autobusmi, pretože nemajú vo svojom regióne železnicu a vlaky. Počiatek oponoval s tým, že na Slovensku má 83 % obyvateľov dostupnosť na železnicu do 30 minút. Napríklad v Nemecku je to podľa neho 85 %, v Maďarsku a Poľsku 78 % a v Česku 89 %. "Všade je to tak, že sú ľudia, ktorí nemajú priamu dostupnosť na železnicu," argumentoval minister.

Zároveň je presvedčený, že toto opatrenie pomôže rodinám, ktoré sú na tom rozpočtovo slabšie v porovnaní s inými. "Určite to pomáha rodinným rozpočtom," zdôraznil Počiatek.