Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Vlaňajšie hospodárenie Bytče skončilo s prebytkom takmer 156.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pôvodný rozpočet na rok 2023 počítal s výdavkami vo výške 13,5 milióna eur.

Bytča 3. mája (TASR) - Bytčianska samospráva v roku 2023 hospodárila s prebytkom vo výške 155.579 eur. Bodku za vlaňajším hospodárením dali mestskí poslanci schválením záverečného účtu na aprílovom rokovaní zastupiteľstva. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Adriana Brziaková.

Pôvodný rozpočet na rok 2023 počítal s výdavkami vo výške 13,5 milióna eur. "Po vykonaných zmenách sa v priebehu roka rozpočet navýšil na 15,18 milióna eur. Nakoniec vlaňajší rok mesto ukončilo s výdavkami vo výške 14,39 milióna eur, čím na bežných výdavkoch ušetrilo približne 788.000 eur," poznamenal vedúci finančného oddelenia Mestského úradu v Bytči Roman Takáč.

Zároveň upozornil, že výsledok hospodárenia je porovnateľný s rokom 2022, a to napriek vyšším cenám energie či výpadkom na podielových daniach. Aj preto sa podľa jeho slov v Bytči pre tento rok vyhli nepopulárnemu zvyšovaniu sadzieb dane z nehnuteľností.

Schválením záverečného účtu rozhodli bytčianski poslanci aj o presunutí sumy 638.150 eur do rezervného fondu. Primátor Miroslav Minárčik ocenil, že mestu sa darí hospodáriť s financiami v pozitívnych číslach. "Vďaka tomu môžeme vyčleniť finančné prostriedky aj na investície. Ide o budovanie, ale aj odstraňovanie havarijného stavu dôležitých ciest a chodníkov v správe mesta. Medzi ne patrí napríklad výstavba chodníka v Malej Bytči za 67.000 eur, na ktorú zastupiteľstvo vyčlenilo finančné prostriedky," dodal Minárčik.