Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vlani bolo na Slovensku historicky najmenej konkurzov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pozitívom je aj čoraz obozretnejšie správanie sa firiem.

Bratislava 19. januára (TASR) - Vlaňajšok bol pre poisťovne kľúčový z dôvodu zavedenia 8-percentného odvodu na neživotné poistenie, ako aj 8-percentnej dane z poistenia. Pozitívom však je, že firmy na Slovensku sa začali viac chrániť pred neplatičmi. Upozornila na to nadnárodná spoločnosť Coface.

"Poisťovne pocítili plný dosah aplikácie 8-percentného odvodu na neživotné poistenie, pričom následne, v snahe zosúladiť legislatívu s ostatnými krajinami EÚ, slovenská vláda pripravila darček, a to zavedenie 8-percentnej dane z poistenia. Táto daň, rovnako ako predtým odvod, postihuje zodpovedných a starostlivých klientov, ktorí si chránia majetok pred škodami," konštatuje oblastný manažér Coface Juraj Janči. Vlaňajšok však podľa Coface priniesol aj jedno pozitívum, a to v oblasti poistenia pohľadávok. "Za rok 2018 máme na Slovensku historicky najnižší počet konkurzných konaní. Obdobne rekordne klesli aj v Českej republike. V rámci širšieho sektora tento optimistický vývoj trochu vyvážil rastúci trend konkurzných konaní v susednom Poľsku a na Balkáne," priblížil Janči.

Pozitívom je aj čoraz obozretnejšie správanie sa firiem. "Všeobecne vzrástlo povedomie firiem na Slovensku o ochrane pred neplatičmi. Firmy sa začínajú zaujímať o to, ako sa zabezpečiť pred neplatením ich partnerov," konštatuje Janči. Vzhľadom na to, že Slovensko zažíva makroekonomický rast, tento záujem je znížený, objektívne podľa Jančiho nie je priveľa problematických obchodných vzťahov.

Rok 2019 by však mal priniesť zvrat. "Ťažko spoľahlivo predikovať makroekonomický vývoj do budúcna, ale už sa objavujú prvé náznaky, že dobré časy sú za nami. Z tých hlavných je to najmä pokračujúce obchodné vojny medzi USA a Čínou, USA a EÚ, a EÚ a Ruskom. Tieto, spolu s vnútornými problémami v Číne, majú za následok útlm v priemyselnej produkcii slovenských primárnych odberateľov ako Nemecko či Rakúsko," upozorňuje Coface.

Takýto vývoj možno očakávať aj v Českej republike, ktorá je najväčším obchodným partnerom Slovenska. "Pokiaľ ide o regulácie, verím, že zavedenie 8-percentnej dane z poistenia je všetko, čo si táto vláda prichystala pre poisťovne," dodáva Janči.