Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Vlani nevzniklo viac spoločností ako v predchádzajúcich rokoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z analýzy spoločnosti Finstat.

Bratislava 29. januára (TASR) - Vlani nevzniklo zásadne viac spoločností ako v predchádzajúcich šiestich rokoch. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Finstat.

"Z hľadiska zaniknutých podnikov bola situácia rovnaká, ak neberieme do úvahy výmaz spoločností k 8. aprílu 2022," upozornil analytik spoločnosti Martin Lindák.

Najviac podnikov podľa neho vzniklo v odvetví služieb, stavebníctva a tiež práva, poradenstva a účtovníctva. Naopak, najviac ich zaniklo v maloobchode, veľkoobchode a stavebníctve. Zaujímavý nárast počtu vzniknutých spoločností nastal v odvetviach reklama, spracovanie dreva a výroba papiera, ale aj kovovýroba a hutníctvo. "Dôvodom v prípade posledných dvoch spomínaných bol pravdepodobne rastúci dopyt a rastúca cena produktov daných odvetví," myslí si analytik.

Zdôraznil, že pre živnosti bol rok 2022 druhým najsilnejším rokom. "Vzniklo viac ako 54.000 živností. Zároveň však zaniklo 45.400 živností, čo je od roku 2013 najvyšší počet," priblížil.

K výraznému prepadu v založených živnostiach podľa analytika prišlo v odvetví financií, konkrétne v prípade agentov a maklérov. Okrem toho sa podľa neho prejavujú dozvuky pandémie, keďže klesá počet novozaložených živností v oblasti generálneho čistenia budov a stúpa počet zaniknutých živností.

"Paradoxne, pandémia nemala silnejší vplyv na vznik a zánik živností v odvetví cestovného ruchu a gastra," dodal Lindák.