Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vlani bolo 53 stíhaní za poškodzovanie finančných záujmov EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR

Úrad vlády SR o tom informuje v Ročnej správe o nezrovnalostiach za rok 2016.

Bratislava 24. júla (TASR) – Za poškodzovanie finančných záujmov Európskej únie bolo v minulom roku na Slovensku obvinených 92 osôb. Úrad vlády SR o tom informuje v Ročnej správe o nezrovnalostiach za rok 2016, ktorú dnes vzal na vedomie kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

Z materiálu vyplýva, že vlani bolo v rámci vyšetrovania začaté trestné stíhanie za 55 trestných činov poškodzovania finančných záujmov EÚ. Obvinenie bolo vznesené za 53 takýchto skutkov. Dokumentovaná spôsobená škoda dosiahla 5.622.320 eur. Celkovo bolo obvinených 92 osôb, odsúdením sa ukončilo 30 prípadov.

Obvinené osoby možno podľa dokumentu zaradiť do dvoch skupín. V prvej ide najmä o fyzické osoby obvinené z podvodného čerpania eurofondov na podporu zamestnanosti v rámci národných projektov. Bolo zistené, že páchatelia poskytovateľovi príspevku predkladali falošné a nepravdivé podklady za účelom získania príspevku, ktorý použili na iný účel.

„V týchto prípadoch ide o páchateľov najmä z vylúčených komunít, s nízkym vzdelaním a podobne, ktorí si takýmto spôsobom riešia svoju nepriaznivú finančnú situáciu. Boli zistené aj také prípady, keď páchatelia po získaní príspevku činnosť nevykonávali a následne opustili územie SR,“ priblížil úrad vlády.

Druhú skupinu tvoria zástupcovia obchodných spoločností, ktorí túto trestnú činnosť páchajú sofistikovaným spôsobom za účelom získania neoprávnených príjmov. Do tejto skupiny patria aj neoprávnene získané dotácie na nákup zdravotníckych prístrojov a zariadení.

V týchto prípadoch bolo zistené neúmerné predražovanie nakúpenej zdravotníckej techniky, pričom v tomto prípade ide aj o podozrenia z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. V tejto súvislosti sa predpokladá aj možné podozrenie z korupčných trestných činov, ktoré však doposiaľ neboli preukázané, keďže ide o maximálne sofistikovanú trestnú činnosť, ktorú spätne nie je možné preukázať bez aktívnej spolupráce niektorej z procesných strán,“ opisuje úrad vlády.

Z poznatkov vyšetrovania vyplýva, že časť finančných prostriedkov určených na schválené projekty nie je reálne preinvestovaná na samotnom projekte, ale končí u firiem, ktoré ho realizujú. Cez fiktívne fakturovanie prác a služieb sú z firiem finančné prostriedky vyberané a prerozdeľované pre zainteresované osoby, s ktorými majú prijímatelia nenávratného finančného príspevku uzatvorené zmluvy o poradenstve.

Medzi najzávažnejšie prípady riešené v roku 2016 patril prípad „Kapusta“, v ktorom bolo vznesené obvinenie voči 12 osobám. Štatutár súkromnej spoločnosti pomohol ďalším obvineným neoprávnene vylákať jednotlivé časti príspevku určeného na lektorskú činnosť, pričom lektori deklarované školenia neuskutočnili a takto získané prostriedky použili na iný účel. Spôsobili tak škodu rozpočtu EÚ v sume 394.487 eur a štátnemu rozpočtu vo výške 69.615 eur.