Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vnútrobelgické konzultácie o CETA pokračujú ďalším kolom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dosiahnutie vnútrobelgickej deklarácie k CETA by na poslednú chvíľu umožnilo konanie na štvrtok plánovaného summitu EÚ-Kanada, ktorého hlavným cieľom bol práve podpis dohody CETA.

Brusel 26. októbra (TASR) - Konzultácie medzi predstaviteľmi všetkých subjektov belgickej federácie, ktoré v utorok poobede zvolal minister zahraničných vecí Didier Reynders a ktoré pokračovali aj dnes doobeda, budú po niekoľkohodinovej prestávke obnovené poobede o 15.00 hodine miestneho času. Uviedla belgická televízia RTBF.

"Rokovania sú v pokročilom štádiu," uistil médiá Reynders, ktorý bol iniciátorom vnútropolitických rokovaní všetkých subjektov belgickej federácie.

RTBF zdôraznila, že tzv. "zmierovacie rokovania" sú zamerané na nájdenie dostatočných kompromisov vo všetkých sporných otázkach obchodnej dohody EÚ s Kanadou (CETA), ktorými argumentuje nespokojný valónsky región.

Dosiahnutie vnútrobelgickej deklarácie k CETA by na poslednú chvíľu umožnilo konanie na štvrtok plánovaného summitu EÚ-Kanada, ktorého hlavným cieľom bol práve podpis dohody CETA. V prípade konania summitu do Bruselu pricestuje aj slovenský premiér Robert Fico ako predstaviteľ krajiny predsedajúcej Rade EÚ.

"Dostali sme nové návrhy Európskej komisie, ktoré reagujú na nami predstavené návrhy," povedal šéf regionálnej valónskej vlády Paul Magnette. Odmietol označiť doterajšie rokovania za "pokrok", ako však spresnil, nejde ani o "paralýzu" politického dialógu.

"Vždy sme konali v dobrej viere. (...) Naše požiadavky sú jasné dlhšiu dobu. Cítime, že začíname byť vypočutí, ale budeme aj naďalej rokovať," odkázal Magnette, ktorý rokovania označil za profesionálne.

Magnettov postoj podporil aj podpredseda valónskej vlády Maxime Prévot, keď pripomenul, že Valónsko nikdy nebolo proti dohode CETA, ale stavia sa proti súčasnému textu tejto dohody.

Flámsky premiér Geert Bourgeois, ktorého región podporuje CETA, spresnil, že sa podarilo dosiahnuť pokrok v niektorých sporných otázkach, kde Európska komisia a Európska rada poskytli vysvetlenie, ktoré podľa jeho slov pre Flámov úplne stačí. Ide hlavne o kandidatúru, výber a nestrannosť sudcov (z EÚ aj z Kanady), ktorí budú rozhodovať o prípadných investičných sporoch medzi štátmi a o domáhanie sa spravodlivosti pre malé a stredné podniky.