Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Vo Veľkom Krtíši otvorili karanténnu stanicu, je aj pre šelmy

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (v strede) pri slávnostnom otvorení karanténnej stanice vo Veľkom Krtíši. Foto: MPRV SR

Karanténa je určená pre hospodárske a spoločenské zvieratá, hydinu a šelmy. Poskytne dočasný domov a veterinárnu starostlivosť odchyteným túlavým, týraným alebo nelegálne prevážaným zvieratám.

Veľký Krtíš 19. januára (TASR) - Prvú karanténnu stanicu pre hospodárske a spoločenské zvieratá, hydinu a tiež šelmy otvorili dnes v areáli Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Veľkom Krtíši. Poskytne dočasný domov a veterinárnu starostlivosť odchyteným túlavým, týraným alebo nelegálne prevážaným zvieratám.

"Toto je prvá stanica. Chceli by sme ale postupne zriadiť ešte ďalšie tri tak, aby boli dostupné aj na východe, severe a na západe Slovenska," uviedla počas dnešného brífingu pri príležitosti otvorenia karanténnej stanice ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS). Aktuálne sa uvažuje o priestoroch bývalých veterinárnych nemocníc v Martine a Prešove, respektíve v Michalovciach.

Podľa nej sa jedná o unikátny projekt, pretože zvieratá si zaslúžia, aby sa s nimi zaobchádzalo dobre. "Sú to živé tvory, ktoré tiež potrebujú dôstojné podmienky pre život," pripomenula.
Prvú karanténnu stanicu pre hospodárske a spoločenské zvieratá, hydinu a tiež šelmy otvorili 19. januára 2017 v areáli Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Veľkom Krtíši. Poskytne dočasný domov a veterinárnu starostlivosť odchyteným túlavým, týraným alebo nelegálne prevážaným zvieratám. Na snímke zvieratá v karanténnej stanici. FOTO TASR - Jozef Poliak
Foto: FOTO TASR - Jozef Poliak

"Kapacita hlavnej veterinárnej maštale je okolo 860 metrov štvorcových a pre šelmy viac ako 80 metrov štvorcových," priblížil karanténne objekty riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

"Táto karanténna stanica poskytne zvieratám nevyhnutné zdravotné ošetrenie, prvú pomoc aj ochranu pred týraním," uviedol štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriel Csicsai. Dočasné útočisko v nej nájdu psy, ošípané, ovce, kozy, vtáky, kone, zajace, hlodavce, hovädzí dobytok i šelmy. Slúžiť má výlučne na ustajnenie zvierat, ktoré podliehajú veterinárnym opatreniam. Zvieratá sa preto v stanici zdržia len po dobu liečby alebo vrátenia, darovania a v prípade, že sa nikto neprihlási, odpredania.

V karanténnej stanici je trvalo zamestnaná jedna osoba s príslušným vzdelaním, v prípade technickej pomoci bude k dispozícii ďalší zamestnanec. Príprava a vybavenie objektu stanice stálo približne 66.000 eur.