Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vo Venezuele bude ďalšia menová reforma, ktorá však nič nevyrieši

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond (MMF) za súčasnej venezuelskej situácie predpokladá, že rast spotrebiteľských cien dosiahne v tomto roku 13.000 %.

Caracas 4. júna (TASR) - Venezuela sa už dlhé mesiace zmieta v hlbokej hospodárskej kríze, čo sa prejavuje aj v tom, že čelí hyperinflácii, najvyššej na svete. Vláda sa rozhodla riešiť prudké znehodnocovanie obeživa ďalšou menovou reformou. Od štvrtého augusta začne platiť bolívar soberano. V porovnaní so súčasnou menou mu budú chýbať tri nuly. Predchádzajúca menová reforma sa v krajine uskutočnila v roku 2016.

Ekonómovia pripomínajú, že pôjde len o kozmetickú operáciu. Na problémoch krajiny sa nič nezmení, pokiaľ hospodárstvo nebude dodávať na trh dostatok agrárnych a priemyselných výrobkov.

Medzinárodný menový fond (MMF) za súčasnej venezuelskej situácie predpokladá, že rast spotrebiteľských cien dosiahne v tomto roku 13.000 %.

Bankovky nemajú nijakú hodnotu. V hlavnom meste sa bežne stáva, že na uliciach sú pohodené ich hrubé zväzky. Venezuela sa nachádza tesne pred úplným krachom. Krajina s obrovským ropným bohatstvom, údajne najväčším na svete, nemá devízy na nákup potravín a liekov. Medzinárodné organizácie varujú pred humanitnou krízou obrovských rozmerov.