Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SVP: Vo vodnom hospodárstve môžu nájsť prácu desiatky absolventov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Absolventi vysokých škôl sa môžu zamestnať napríklad ako manažéri vo vodnom hospodárstve, úsekoví technickí inžinieri, či ako hydrobiológovia, alebo analytickí chemici.

Bratislava 25. februára (TASR) - Deviataci a maturanti majú podľa vodohospodárov šancu nasmerovať svoju budúcnosť do tohto sektora. Uplatnenie v Slovenskom vodohospodárskom podniku (SVP), jeho odštepných závodoch a správach vodných tokov môže v najbližších rokoch nájsť viac ako 80 stavebných inžinierov, vyše 50 absolventov stredných odborných škôl a približne 75 absolventov učilíšť so zameraním na vodohospodárstvo.

Vlani v októbri podpísali ministerstvá životného prostredia a školstva, predstavitelia štyroch slovenských univerzít memorandum o spolupráci a pomoci pri štúdiu, vzdelávaní a ďalšom uplatnení vysokoškolákov v študijnom odbore vodné stavby a vodné hospodárstvo. Pre kvalitnú prípravu odborníkov chce SVP teraz intenzívnejšie spolupracovať so Stavebnou fakultou STU Bratislava, Technickou univerzitou vo Zvolene, Technickou univerzitou v Košiciach i Žilinskou univerzitou.

Absolventi vysokých škôl sa môžu zamestnať napríklad ako manažéri vo vodnom hospodárstve, úsekoví technickí inžinieri, či ako hydrobiológovia, alebo analytickí chemici. Ľudia s úplným stredným odborným vzdelaním môžu po maturite pracovať vo vodnom hospodárstve napríklad zase ako úsekoví technici, technici merania a regulácie, hatiari či referenti. Prácu v oblasti môžu nájsť aj robotníci.

SVP sa chce podieľať aj na výchove svojich nových stredoškolsky vzdelaných zamestnancov. V košickej Strednej odbornej škole technickej spolupracuje na novom experimentálnom študijnom odbore - technik vodár. Spolupráca sa črtá aj so súkromnou strednou odbornou školou DSA v Trebišove, ktorá v budúcom školskom roku otvára triedu v rovnakom študijnom odbore.

TASR informácie poskytol hovorca SVP Pavel Machava.