Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V Liptovskom Mikuláši zaplatia za parkovanie len pomocou aplikácie

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Motoristi môžu tento spôsob platby využiť za parkovanie pri Katolíckom dome, Čiernom orlovi a železničnej stanici.

Liptovský Mikuláš 29. marca (TASR) - Liptovskomikulášska mestská samospráva zavedie ešte v tomto roku inteligentný parkovací systém. Vodiči tak zaplatia za parkovanie na platených mestských parkoviskách len pomocou mobilnej aplikácie. Inovácia sa dotýka troch parkovísk. Motoristi môžu tento spôsob platby využiť za parkovanie pri Katolíckom dome, Čiernom orlovi a železničnej stanici.

"Práve naše mesto bude v rámci Slovenska jedno z prvých s inteligentným parkovacím systémom. Ten funguje ako mobilná aplikácia, cez ktorú môže vodič zaplatiť za parkovanie na platených parkoviskách. To všetko jednoducho, bez potreby fyzických peňazí a použitia parkovacích automatov," upozornil TASR hovorca mesta Liptovský Mikuláš Ján Sokolský.

Ako ďalej uviedol, na koniec predplatenej doby parkovania upozorní vodičov mobilný telefón. Systém a aplikácia fungujú celoeurópsky, čo môžu oceniť aj turisti. "Na jedno konto užívateľa je možné platiť za parkovanie na parkoviskách v celej Európe, kde je tento systém už zavedený. Výhodný je aj z pohľadu kontroly mestskou políciou," doplnil Gabriel Lengyel z mikulášskej radnice.

Za inštaláciu aplikácie vodiči platiť nebudú. Obstaranie a údržba systému či zapojenie mesta do aplikácie je rovnako bezplatné. Spoločnosť si účtuje 15 percent z vybraného parkovného plateného cez túto aplikáciu. "Je to lacnejšie riešenie ako na Slovensku zaužívaný sms parking, kde sú náklady na úrovni 20 až 25 percent z hodnoty transakcie. Je to aj lacnejšie riešenie ako prevádzka parkovacích automatov, kde sú vysoké náklady na údržbu, opravy a najmä na ich obstaranie," vysvetlil Lengyel.

Zjednodušené platenie parkovného na mestských parkoviskách plánuje magistrát zaviesť už toto leto. Parkovacie automaty na mestských parkoviskách však zostanú aj naďalej, ako jedna z možností platieb.