Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vodičské preukazy zvyšujú šance detí z detských domovov získať prácu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do projektu Vodičské preukazy pre deti z detských domovov sa prihlásilo veľa žiadateľov.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Projekt Vodičské preukazy pre deti z detských domovov vstupuje do svojho druhého ročníka. Deťom dáva šancu získať vodičské oprávnenie a zlepšiť tak svoje šance na získanie práce v samostatnom živote. TASR o tom dnes informovala projektová manažérka občianskeho združenia (OZ) Záleží nám Darina Grniaková.

"Do projektu Vodičské preukazy pre deti z detských domovov sa prihlásilo oveľa viac žiadateľov, ako sme schopní podporiť," uviedla Grniaková. Výber sa podľa nej realizoval na základe viacerých kritérií, dôležitú úlohu zohrali aj motivačné listy, kde žiadatelia uviedli dôvody, prečo chcú získať vodičský preukaz a ako im môže pomôcť.

"Dôležitým výberovým kritériom bolo aj odporúčanie mentora, vychovávateľa, riaditeľa detského domova alebo profesionálneho rodiča, ktorí potvrdili, že mladý dospelý si účasť v projekte právom zaslúži," dodala projektová manažérka OZ.

Do projektu sa zapojila aj 17-ročná Janka, ktorá sa po skončení školy chce stať zdravotnou sestrou. "Považujem vodičský preukaz za niečo ako druhú maturitu, bez ktorej sa dnes moderný človek nezaobíde a neuplatní na trhu práce,” napísala do svojho motivačného listu. Spolu s ďalšími 49 vybranými žiadateľmi začne navštevovať vodičský kurz v najbližších dňoch.

Žiadosti uchádzačov boli posudzované s ohľadom na regionálne rozloženie podpory. "Je dôležité, aby rovnakú možnosť podpory dostali deti z Bratislavy, Rimavskej Soboty aj Medzilaboriec. Projekt je od začiatku po koniec riešený s veľkou dávkou spravodlivosti a transparentnosti, preto je pre nás tento rozmer podpory veľmi podstatný," dodáva predseda OZ Záleží nám a zároveň autor projektu Daniel Bradáč.

Ako informovala Grniaková, výber realizovala odborná komisia zložená zo zástupcov Nadácie Volkswagen Slovakia, Nadácie Kia Motors Slovakia a PSA Groupe Slovakia, zástupcov detských domovov a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Spoločne posúdili 124 žiadostí a vybrali 50 mladých dospelých, ktorí dostanú šancu získať vodičský preukaz a s ním nádej na lepšie uplatnenie sa v živote.