Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vodné dielo Gabčíkovo pomáha cestovnému ruchu v regióne

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zavodnením ramennej sústavy v dôsledku výstavby vodného diela vznikli viaceré rekreačné oblasti chránené pred povodňami.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Vodné dielo Gabčíkovo pomáha aj rozvoju turizmu v regióne. Podľa ministerstva dopravy totiž láka pozornosť laickej aj odbornej verejnosti a umožnilo napríklad využívanie ochranných hrádzí a brehových hradení na športové aktivity ľudí.

Zároveň zavodnením ramennej sústavy v dôsledku výstavby vodného diela vznikli viaceré rekreačné oblasti chránené pred povodňami. "Na vodné dielo sa verejnosť rada pozrie aj využitím lodnej osobnej dopravy vyhliadkovými plavidlami, pričom plavba je spojená s preplavením cez plavebné komory, čo je pre laickú verejnosť pútavé," opísala hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Pripomenula, že v Čunove vznikla galéria umenia Danubiana či areál vodných športov. "Aj vybudovaním vodného diela tento región poskytuje mnoho ďalších aktivít – cyklistiku, rekreačnú plavbu, gastronómiu či objavovanie prírodných krás," vymenovala Ducká.

Práve 16. septembra 1977 podpísali predsedovia vlád Československej socialistickej republiky a Maďarskej ľudovej republiky v Budapešti medzištátnu zmluvu o výstavbe a prevádzke Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros. Na slovenskej strane pri Čunove došlo 24. októbra 1992 k prehradeniu Dunaja, čím bolo Vodné dielo Gabčíkovo uvedené do prevádzky.