Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Vodohospodári majú vody na závlahy dosť, treba ju len odoberať

Na snímke z 18. júla 2013 zavlažovanie kukuričného poľa počas suchých dní neďaleko obce Horné Zelenice, okres Hlohovec. Foto: TASR/Michal Svítok

Dlhodobé pretrvávanie suchého počasia by mohlo situáciu zhoršiť aj v naplnenosti vodných nádrží.

Banská Štiavnica 9. apríla (TASR) - Vodohospodári majú vody na zavlažovanie dostatok, treba ju len odoberať.

Uviedol dnes pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Ľuboš Krno v reakcii na výzvu predsedníčky Agrárnej komory Slovenska Heleny Patasiovej, aby všetky zainteresované štátne inštitúcie preverili súčasný stav prívodných kanálov a naplnili ich vodou.

"V najväčšej obilnici Slovenska na Žitnom ostrove, ale aj na Záhorí spravujú vodohospodári vyše 20 vodných nádrží, ktorých voda je určená na zavlažovanie, pričom všetky sú dostatočne naplnené v súlade s ich manipulačnými poriadkami," stojí v stanovisku SVP. Krno dodáva, že ide napríklad o vodnú nádrž Petrova Ves a nádrž Tomky na Záhorí, či vodnú nádrž Jasová medzi Komárnom a Štúrovom. Zavlažovacie systémy sú však už v správe štátneho podniku Hydromeliorácie, pričom sa všeobecne vie, že množstvo čerpacích staníc na zavlažovanie je nefunkčných, takže odoberať vodu jednoducho nedokážu.

Podľa jeho ďalších slov SVP po dohode s Hydromelioráciami, š.p., zabezpečuje dodávanie vody aj do prívodných kanálov. Voda z Malého Dunaja sa privádza do kanála Horný Žitný ostrov, ktorý sa začína v Malinove, prechádza cez Malinovské rameno do Tomášova, kde je rozdeľovací objekt s rozdeľovaním vody do ďalších dvoch kanálov, z ktorých jeden zásobuje vodou dokonca aj Veľkoblahovské rybníky. Celý kanálový systém je už viac ako tri týždne napustený a pripravený pre Hydromeliorácie na odčerpávanie závlahovej vody. Dostatočným množstvom vody pre závlahy je taktiež dobre zabezpečená aj kanálová sieť dolnej časti Žitného ostrova, ktorá je napájaná vodou z priesakového kanála Vodného diela Gabčíkovo. Na zavlažovanie sú dostatkom vody taktiež pripravení vodohospodári v oblasti povodia Váhu, Hrona, ako aj Hornádu a ďalších riek na východnom Slovensku.

"Treba však zdôrazniť, že tam, kde sú závlahové stanice funkčné, tam sa aj prečerpáva. Napríklad z hatí na rieke Ipeľ v Balogu nad Ipľom i Veľkej Vsi nad Ipľom sa voda na požiadanie poľnohospodárskych podnikov prečerpáva už od minulého týždňa," poznamenal Krno. Zdôraznil, že vodohospodári ponúkajú dostatok vody na závlahy, treba ju len odoberať a tam, kde sú čerpacie stanice a závlahové systémy nefunkčné, vykonať nápravu. "Za to však už vodohospodári zodpovednosť nenesú," konštatoval s tým, že dlhodobé pretrvávanie suchého počasia by mohlo situáciu zhoršiť aj v naplnenosti vodných nádrží.