Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Investor plánuje na východnom Slovensku vytvoriť 800 pracovných miest

Minister hospodárstva SR Vazil Hudák (tretí zľava) a minister financií SR Peter Kažimír (druhý zľava) podpísali vo Vojanoch vo štvrtok 25. februára 2016 Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a spoločnosťou Theta Energy Group. Na snímke zasadnutie v elektrárni Vojany. Foto: TASR- Roman Hanc

Väčšina z nich, by mala byť v elektrárni Vojany a v blízkom okolí. V elektrárni by mal vzniknúť nový zelený technologický park.

Vojany 25. februára (TASR) – Americký investor, spoločnosť Theta Energy Group (TEG), plánuje na východnom Slovensku vytvoriť 800 trvalých pracovných miest. Väčšina z nich, by mala byť v elektrárni Vojany (EVO) a v blízkom okolí. V elektrárni by mal vzniknúť nový zelený technologický park. Minister hospodárstva Vazil Hudák (Smer-SD) a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dnes vo Vojanoch v okrese Michalovce podpísali Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a spomínanou spoločnosťou TEG.

Tá na Slovensku plánuje investovať, modernizovať, rozvíjať a vytvárať lokálne zdroje trvalých a bezpečných dodávok energie vo forme elektriny a tepla prostredníctvom implementácie inovatívnych a inteligentných technológií.

"Ide o inovatívnu spoločnosť, ktorá pracuje s viacerými dodávateľmi. Ich predstavou je zmeniť EVO na elektráreň, ktorá bude produkovať čistú energiu," uviedol minister Kažimír.

Podľa slov Seana P. Mccarthyho z TEG, spoločnosť sa venuje aplikácii rôznych inovácií vo výrobe elektriny. Na výrobu elektrickej energie využívajú plyn a biomasu, čím chcú znížiť objem emisií.

Projekt memoranda o spolupráci je rozdelený do dvoch častí. Jedna sa týka modernizácie EVO, druhá rozvoja energetického inovačného centra a technologického parku na vzájomne dohodnutom mieste v Slovenskej republike. TEG dodá technológie a know-how za účelom vyriešenia cielenej energie, zamestnanosti, odpadov a environmentálnych problémov.

Ministerstvo financií a Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky súhlasia s poskytnutím plnej spolupráce a podpory pre splnenie oboch investičných cieľov a primeraného časového harmonogramu na vytvorenie pracovnej skupiny, zloženej zo zástupcov vlády Slovenskej republiky, spoločnosti TEG a Slovenských elektrární, a.s.

"Máme už podpísanú rámcovú dohodu, to je to memorandum o porozumení, v ktorom investor spoločnosť TEG a ich subdodávatelia prehlasujú, že sú pripravení investovať na Slovensku, vrátane Vojan, ale aj do ekologických, respektíve technologických parkov, ktoré by tu postavili okolo 700 - 800 miliónov dolárov a vytvoria približne tisíc pracovných miest," uviedol po podpísaní memoranda minister hospodárstva Vazil Hudák.

EVO má momentálne 142 kmeňových zamestnancov, s ktorými americký investor ráta do budúcna. Okrem toho chce vytvoriť spomínaných 800 nových pracovných miest. Podľa rezortu financií nateraz investor nepožaduje žiadnu pomoc od štátu. "Sme na začiatku, avizujeme podpísanie memoranda. Potvrdzujeme, že zatiaľ neevidujeme žiadnu žiadosť o stimuly," povedal minister Kažimír.



Podľa slov ministra Hudáka sa investor zaujíma i o iné lokality. V týchto dňoch jeho zástupcovia navštívili mesto Bardejov, kde sa zaujímali o hnedú priemyselnú zónu.

Ministri Hudák a Kažimír uviedli, že spolupráca s americkým investorom je na začiatku. "Zástupcovia investora majú naplánované stretnutia s predstaviteľmi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, Enelom, Slovenskými elektrárňami a rôznych iných inštitúcií, ktoré sú súčasťou mozaiky, ktorá sa musí vyskladať, aby sa vytvoril aj inštitucionálny rámec pre túto investíciu," povedal minister Hudák.



Investičná zmluva by podľa jeho slov mohla byť podpísaná do niekoľkých mesiacov. Pracovné miesta by mohli vzniknúť v druhej polovici tohto roka.

Elektráreň Vojany patrí pod akciovú spoločnosť Slovenské elektrárne, kde je majoritným akcionárom talianska spoločnosť Enel a štát má v nej 34-percentný podiel.

Slovenské elektrárne sú podľa slov hovorkyne Janky Burdovej pripravené analyzovať prezentovaný investičný zámer. "Aj napriek výrazne nepriaznivému vývoju na trhu, poklesu ceny elektriny a zaťaženiu vyrobenej elektriny ďalšími poplatkami, Slovenské elektrárne nepretržite hľadajú udržateľné riešenia na prevádzkovanie elektrárne Vojany. Investície vo výške viac ako 50 miliónov eur do spoluspaľovania biomasy, modernizácie a rekonštrukcie piateho bloku EVO sú jasným príkladom tohto záväzku," zdôraznila v reakcii Burdová.

"Naši ľudia na závode Vojany boli v uplynulých rokoch schopní zrealizovať množstvo projektov na zvyšovanie efektívnosti, spoľahlivosti a optimalizácie, čím dramaticky zredukovali náklady a čiastočne vyvážili záťaž z pokračujúceho poklesu ceny elektriny. Zároveň, spoločnosť jasne vyhlásila, že riešenie pre budúcnosť elektrárne je potrebné nájsť v úzkej spolupráci všetkých akcionárov," dodala hovorkyňa SE.