Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vojenská operácia v Jemene zvýšila cenu Brentu k 59 USD/barel

Foto: TASR/AP

Ceny ropy pokračovali v raste druhý deň po sebe po tom, ako trh ovplyvnili informácie o leteckých útokoch Saudskej Arábie a jej arabských spojencov na pozície povstalcov v Jemene.

Londýn/New York 26. marca (TASR) - Ceny ropy pokračovali v raste druhý deň po sebe po tom, ako trh ovplyvnili informácie o leteckých útokoch Saudskej Arábie a jej arabských spojencov na pozície povstalcov v Jemene. To zvýšilo obavy trhov o rozšírenie konfliktu na Blízkom východe, čo by mohlo narušiť dodávky ropy z tejto oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Letecké útoky arabskej koalície na čele so Saudskou Arábiou proti húsíjským povstalcom v Jemene síce aktivitu produkčných zariadení na území kľúčových ropných producentov neovplyvnili, no trhy sa obávajú, že konflikt v tejto oblasti by mohol eskalovať ešte viac a narušiť vývoz ropy z oblasti. Analytici však nepredpokladajú, že by táto situácia viedla k rozsiahlemu vojnovému konfliktu, takže počítajú len s dočasným rastom cien komodity. V neskoršom období opäť očakávajú výraznejší vplyv nadmerných zásob ropy na trhu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla do 18.00 h SEČ o 2,45 USD na 58,93 USD (53,70 eura) za barel (159 litrov). Počas obchodovacieho dňa vzrástla až o 5 %, neskôr však na cenu zapôsobil rastúci kurz dolára.

Takmer o dva doláre sa zvýšila cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá sa tak dostala k hranici 51 USD/barel. Cena ropy WTI vzrástla o 1,70 na 50,91 USD za barel.

(1 EUR = 1,0973 USD)